Prezență artistică timișoreană la Aubusson. FOTO

121

Artiștii români reintră în forță în circuitul cultural mondial. De fapt nu au ieșit niciodată, doar că, o bună bucată de perioadă au fost mai puțin vizibili din motive exterioare culturii. O nouă dovadă a vitalității actului creator timișorean este văzută în aceste zile tocmai în Franța.

Opera monumentală a unuia dintre cei mai bine cotați artiști vizuali români contemporani, timișoreanul Cristian Sida, va decora o instituție din Aubusson. Localitatea este considerată „capitala tapiseriei mondiale”, unde s-a realizat celebra tapiserie „Doamna și licornul”, gazduită în prezent de Muzeul Louvre. Lucrarea lui Cristian Sida, realizată în tehnică mixtă (acril / spray / vernis / pvc / aluminiu) acoperă unul din pereții exteriori ai Oficiului de turism din localitatea franceză amintită având 4 x 2,4 metri.

Această lucrare monumentală a fost realizată chiar în aceste zile de iulie, în paralel cu expoziția ”Arbres” care reunește artiști din 15 țări, inclusiv România. Primarul localității Aubusson, Michel Moine, este cel care l-a invitat pe timișorean să decoreze sediul oficiului turistic.

Vernisajul lucrării lui Cristian Sida a avut loc în prezența oficialităților franceze și a artiștilor din toată lumea care participă la „Cite internationale de la tapisserie”, la Aubusson.

„Pentru mine pictura este un lucru foarte serios, este un act moral, un mod de viață”, spune artistul.

Cristian Sida este unul din cei în vogă artiști vizuali români contemporani, binecunoscut în străinătate. Cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ, timișorean prin adopție, arădeanul Cristian Sida e, de ani buni, pe jumătate rezident în Franța unde desfășoară proiecte artistice de anvergură. E iubit de francezi și invitat să le înfrumusețeze localitățile.

Pe lângă numeroase expoziții și prezențe în galerii franceze, în urmă cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

Doctor în arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida este conferențiar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. Anul trecut, artistul a fost recompensat cu „Premiul pentru pictură” al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Salonului Național de Pictură, ediția 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ