Președintele Donald Trump omagiază eroii și martirii Timișoarei VIDEO

143

Pentru a întări, dacă mai era nevoie, faptul că cel mai puternic și stabil aliat al României îl reprezintă Statele Unite, astăzi a avut loc un eveniment de suflet pentru timișoreni. Pe zidurile fostei Comenduiri a Garnizoanei, cum este cunoscută clădirea din piața Libertății, ce în curând se va transforma în muzeu, a fost amplasată o placă comemorativă care poartă gândurile actualului președinte american.

Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a trei decenii de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. În acel 20 decembrie 1989, locuitorii urbei au hotărât că pot să-și ia soarta în propriile mâni și să nu mai asculte de ordinele regimului de la București. Placa comemorativă a fost dezvelită în prezența noului ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, care s-a întors țara noastră după mai bine de 50 de ani.

Adrian Zuckerman a revenit în ţara unde a venit pe lume, acum din poziţia de trimis al țării sale la Bucureşti. În discursul său, în limba română, Zuckerman s-a adresat celor prezenţi în piață cu cele mai bune gânduri de colaborare. A ținut să atragă atenția și asupra faptului că a dispărut comunismul, ca sistem politic de stat, dar multe mentalități ale epocii încă mai există. Placa de bronz, cu mesajul în limbile engleză și română, a fost dezvelită în prezența înalților oaspeți americani, a primarului municipiului, a ÎPS Ioan Selejan și a reprezentanților Consiliului Local și al Consiliului Județean.

„Ideea (plăcii – n.r.) a venit de la oamenii din România și din Timișoara, ca să capteze cuvintele președintelui Trump, și au făcut această placă în memoria oamenilor pierduți la Revoluție. Textul acesta vine direct de la domnul Trump, sunt cuvintele sale, iar placa a fost realizată, aici, de domnul primar și de către mediul de afaceri… E o mare onoare pentru mine să fiu aici. Eu m-am născut în România și am plecat în 1965, în timpul lui Ceaușescu. Nu mi-am închipuit în viața mea că vor dispărea comuniștii. Nu cât eu sunt viu! Și nu mi-am închipuit în viața mea că voi reveni în România, în această funcție. Îi mulțumesc din nou președintelui Trump că are încredere în mine să mă trimită aici, și trebuie să mulțumesc tutuor pentru cât de bine am fost primit. E fantastic! România a făcut lucruri pe care nu puteam să mi le imaginez. Din păcate, mai sunt o mulțime de influenţe maligne, din păcate, de la vecinii din nord, influenţe maligne care vin de la chinezii comuniști, și acum, la 30 de ani de când au căzut comuniștii, e cam straniu să avem astfel de discuții”, a nuanțat ambasadorul american.

„Am avut, săptămâna aceasta, discuții cu președintele Iohannis, cu prim-ministrul Orban, și au ideea să meargă înainte și să facă mult împotriva corupției, ca România să poată avansa pe toate fronturile: economic, militar, industrial”, a mai adăugat Adrian Zuckerman.

Mesajul de pe placa comemorativă

„Această placă este dedicată spre eterna amintire a locuitorilor eroici ai Timişoarei şi martirilor care au pierit în urmă cu treizeci de ani luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, în Decembrie 1989. Dumnezeu să le binecuvânteze memoria! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!” – Donald J. Trump, Preşedintele Statelor Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ