Premierul Dacian Cioloş a prezentat in Parlament proiectul de buget pe 2016: veniturile scad, cheltuielile cresc. Votul final va fi dat miercuri

122

Plenul reunit al Parlamentului a început azi dezbaterile pe legea bugetului de stat pentru 2016, după ce acesta a fost prezentat de premierul Dacian Cioloş. Acesta a precizat ca Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat pe anul viitor, cinci elemente de bază – prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predictibilitate

În opinia sa, prudența este un alt factor crucial în gestiunea bugetului pe 2016. „Cu un deficit de 2,95% este clar că trebuie să fim extrem de prudenți, pentru a nu exista derapaje. Guvernul a creat un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunurile și serviciile de 10%, circa 4 miliarde de lei, ca tampon pentru a evita derapajele în execuția bugetului. Guvernul mizează pe o rezervă de creștere de venituri și este firesc să survină efectelor din runda a doua a relaxării fiscale”, a spus Dacian Cioloș.

Premierula menționat că Guvernul a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus în buget prevederi importante de relaxare fiscală și creștere salarială pentru personalul bugetar.

„Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016. Prevederile menționate nu sunt deloc de neglijat, acestea totalizând un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a explicat prim-ministrul.

El a adăugat că Executivul a făcut realocări pentru Sănătate, Educație, Transporturi, Apărare și investiții.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, declarase anterior că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.

„Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o ușoară creștere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash crește de la un estimat de—1,19% la—2,8%”, a spus Dragu.

Ministrul Finanțelor a precizat că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24% la 9%.

„Anticipăm o creștere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflația anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârșitul anului de 1,8%. În zona câștigului salarial mediu brut previzionăm o creștere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creștere a numărului de salariați și o reducere a numărului de șomeri. Pentru sfârșitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de șomeri. Previzionăm un sold al contului curent de—1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creșteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creștere mai accelerată a importurilor”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

În data de 4 decembrie, Anca Dragu a afirmat că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

Ea a precizat, totodată, că nu se intenționează introducerea de taxe noi și nici majorarea celor actuale în 2016, iar creșterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.