Premieră pentru România. O instalație video a artistului Julian Rosefeldt este expusă la Timișoara

126

Nouă ecrane video uriașe ce par să plutească, nouă filme ce curg în același timp, nouă tableaux vivants prezentate într-o mișcare lentă a camerelor. Într-un cuvânt, „Asylum” – o instalație video copleșitoare a artistului german Julian Rosefeldt, o premieră pentru România, este adusă în fața publicului timișorean într-o expoziție de excepție.

Cele nouă filme pe 16 mm, prezentate într-o mişcare lentă a camerelor, aduc în faţa vizitatorilor nouă grupuri etnice care efectuează ritualic munci clişeizate care amintesc de mitul lui Sisif. Protagoniștii sunt prezentaţi în grupuri, lipsiţi de individualitate, reprezentând de fapt receptarea generală a „celuilalt”. Un subiect mereu actual – imigranţii, un subiect abordat din unghiuri diferite, dintr-o perspectivă artistică.

„Este vorba despre o instalaţie video a artistului german Julian Rosefeldt şi este o abordare artistică şi spectaculoasă a temei migraţiei, a receptării celuilalt şi a străinului de către noi. Este de formaţie arhitect, lucrează în Berlin, este un artist vizual care expune în peste 30 de muzee importante din întreaga lume. În această lucrare, el examinează şi doreşte să construiască stereotipiile şi clişeele legate de percepţia noastră faţă de celălalt.”, a spus Mona Petrec, directoarea Centrului Cultural German Timişoara. Artistul îşi plasează protagoniştii reprezentanţi a nouă etnii diferite în decoruri foarte opulente, chiar teatrale, care sunt în opoziţie cu munca fără sens. Fiecare film e separat de celălalt şi prezintă câte o etnie diferită care face o muncă asociată etniei respective.

Toate cele nouă filme se derulează în paralel, având fiecare durata de o oră.

Expoziția va putea fi admirată de miercuri, 7 iunie și până în data de 4 iulie, pe tot parcursul săptămânii (între orele 17 și 20), cu excepția zilei de luni, în clădirea de pe strada Circumvalatiunii, 8-12 din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ