Premieră economică la CCIAT. Patru țări au discutat despre colaborare VIDEO

150

Joi a avut loc la Timișoara un eveniment ce va putea avea efecte de nebănuit peste o vreme. Un forum de afaceri internațional a reunit specialiști, reprezentanți de firme și entități camerale de afaceri din mai multe țări. Federația Rusă – Grecia – Republica Cehă – România. Din delegațiile străine au făcut parte din reprezentanți ai camerelor de comerț partenere din aceste țări și din 40 de companii din toate sectoarele de activitate. Alături de firmele românești, la Forum vor fi prezente firme din alte țări ce activează la noi în județ. Dar pe lângă aceștia au mai fost o mulțime de specialiști din mai multe instituții și inspectorate de la noi din județ. Din țări ca Ungaria, Italia ori Bosnia au venit de asemenea observatori avizați ai schimburilor economice cu țara noastră.

Prin această inițiativă deosebită se dorește o punere în valoare a potențialului oferit de județul nostru ce poate oferi multe schimburi avantajoase cu aceste țări și regiuni europene. Se are în vedere, de asemenea, intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, creșterea numărului investițiilor străine în Timiș și promovarea produselor autohtone pe aceste piețe.

Președintele executiv la Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Florica Chiriță a deschis discuțiile de la Centrul de Afaceri din dorința tuturor de a-și găsi cel puțin un partener de cooperare. Și este foarte optimistă:

„(…)Astăzi sunt peste 30 de entități străine. Suntem foarte mulțumiți că am reușit să facem acest lucru. Au început colaborările în toate domeniile de activitate. Camerele de Comerț reprezintă firme puternice din țara din care vin”, crede președintele executiv Florica Chiriță.

La sesiunea plenară au fost invitați reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ai administrației publice locale, ai instituțiilor și serviciilor deconcentrate care reglementează funcționarea unei firme în România, universități, corpul diplomatic al țărilor participante acreditat în România și al României în aceste țări.

Acțiunea a fost organizată în contextul misiunilor economice și al vizitelor organizate de CCIA Timiș în cursul acestui an în Republica Cehă – la inițiativa și invitația Consiliului Județean Timiș, CCIAT și firmele timișene au participat la un eveniment de promovare a județului în orașele Praga, Plzen și Karlovy Vary, în Federația Rusă, la Moscova și Saint Petersburg și în Grecia, la Salonic. De asemenea, acordurile de colaborare inter-camerale semnate cu ocazia acestor acțiuni oferă cadrul instituțional adecvat pentru derularea de acțiuni comune.

Membrii delegațiilor economice au fost invitați să încerce, dar să și aprecieze câteva repere ale județului, printre care programele turistice și produsele subsumate în inițiativa „Mic dejun la Margina” oferit de Asociația de promovarea Turismului Timiș. Stațiunea științifică de cercetare Lovrin a adus cele mai reprezentative produse din domeniul agricol. Un alt stand de interes a fost prima apă alcalină cu ioni de argint și de aur ce iese din munții Banatului și este îmbuteliată și cunoscută în lume ca apa Aur`a.

LĂSAȚI UN MESAJ