Politică și delicatețuri… sindicale

268

La 26 de ani de la Revoluție, sindicatele din Timiș se zbat ca peștele pe uscat. S-au dus vremurile în care liderii sindicali mobilizau mii de oameni la mitinguri de protest de mare amploare care blocau circulația prin Timișoara și băgau groaza în politicieni sau în directorii ultimilor mastodonți industriali, care mai contau pe piața economică din anii ’90.

La ora actuală sindicatele, un partener esențial de negocieri sociale într-o societate normală, nu mai sperie pe nimeni, cel puțin în Timiș. În afară de sindicaliștii din învățământ și poate cei din sănătate, care au rămas cei mai uniți și vocali, domnește liniștea și resemnarea. Filiala județeană a Cartelului Alfa a intrat într-un con de umbră după pensionarea liderului său sindical cel mai cunoscut: Ștefan Gogoșanu. La fel, Blocul Național Sindical Timiș rămâne un nume pe una din ușile de la Casa Sindicatelor, după ce fostul lider local, Aurel Mihuț, se ocupă mai mult de televiziune și de învățământ.

Cel mai vocal lider județean rămâne profesorul Virgil Popescu, președintele Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar Timiș, care este și vicepreședinte național în Federația ”Spiru Haret” dar și vicepreședinte la CNSLR ”Frăția” Timiș. Popescu este unul dintre puținii lideri sindicali credibili rămași pe ”baricade”, care mai contează în diversele negocieri cu responsabilii locali sau naționali ce decid soarta angajaților din diversele domenii economice și nu numai.

În sănătate, se mai aude vocea președintelui ”Sanitas” Timiș, Livius Cârstea, mai firavă însă în ultimul timp, în ciuda problemelor cu care se confruntă personalul din domeniul sanitar.

Întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni de la Prefectură, în comisia de Dialog Social, care să tragă un semnal de alarmă privind agresarea medicilor, este excepția care întărește regula. Legat de această comisie, care se întrunește de câte ori este cerut de cineva din lanțul patronat-sindicate, credeam că s-a desființat. Noroc în acțiunea solitară a celor de la ”Sanitas” Timiș.

Se poate spune că sindicatelele din Timiș, dar și de la nivel național, au ajuns la mâna politicului. Să nu uităm că Aurel Mihuț, liderul Alianței Sindicatelor din Timiș a fost o perioadă consilier local, Livius Cârstea, președintele ”Sanitas” Timiș, a cochetat și el cu politica la un moment dat, iar liderul CNSLR ”Frăția” Timiș este chiar secretar general al PSD Timiș, consilier județean și președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Județean Timiș.

Cel mai grav este că din urmă nu mai apare nici un lider sindical credibil. Nimeni nu mai vrea să-și asume responsabilități pentru diversele probleme ale angajaților. Nu știu ce se va întâmpla după dispariția actualilor responsabili sindicali, prin pensionarea lor sau pur și simplu prin renunțarea la această activitate. Vorba cuiva, ne așteaptă vremuri interesante!

LĂSAȚI UN MESAJ