Poliția Română are un nou șef! Numele său e legat de dosarul șpăgilor din vama Moravița

660

Poliţia Română are un nou şef, bihorean. Este vorba despre chestorul general de poliţie Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Române. În trecut, acesta s-a confruntat cu mai multe suspiciuni de corupție, fiind indicat, în dosarul șpăgilor din vămi, drept una dintre „reginele” la care ajungea mita.

Potrivit Digi24.ro, Buda a fost împuternicit, marţi, pentru a îndeplini funcţia de inspector general al Poliţiei Române, după ce împuternicirea lui Cătălin Ioniţă în funcţie nu a mai fost prelungită.

″Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului Afacerilor Interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale”, informează un comunicat al MAI.

Din decembrie 2016 până în prezent, Ioan Buda a fost inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2015, cu o pauză de un an, cât a fost secretar de stat în Ministerul afacerilor interne, înlocuindu-l pe Ilie Botoş. Anterior, chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.

Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. Chestorul a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române. Este absolvent al Facultăţii de Mecanincă din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea.

După cum BIHOREANUL a scris, în trecut, Ioan Buda a făcut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de „regină”, care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda.

Continuarea pe ebihoreanul.ro

foto – digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ