Piața Victoriei ca un mare bâlci

749

Nici un om cu  scaun la cap nu are cum să conteste necesitatea actului cultural în urbea noastră. Nici o manifestare nu este de prisos. Din orice domeniu ar fi spectacolul, expoziția, festivalul sau premiera scenică, sunt binevenite.

Dar ciudățeniile apar la punerea în practică a acestor evenimente.
În oraș există un teatru de vară (Grădină de Vară) în Parcul Rozelor. Este folosit destul de rar și puțin, fără a fi pus în valoare așa cum ar merita. Potențialul locului este grozav, dar degeaba. Odată la câțiva ani se mai spoiește de ochii lumii cu o mână de vopsea cu pretenția de renovare. După care totul cade în uitare încă un an sau doi.
De asemenea Grădina de Vară a sălii Capitol ar putea fi folosită pentru numeroase evenimente ce i pun o scenă. Din când în când se trezește câte o entitate (fie particulară, fie chiar primăria) să promită că acolo se va ridica un adevărat mall cultural. Timpul trece și doar planurile rămân să adune praful prin sertarele celor ce ar trebui să demareze proiectul mult vorbit, dar deloc îndeplinit.
La renovarea atât de nefericită a Pieței Libertății s-a făcut mult caz de caracterul de spațiu deschis evenimentelor publice. În loc de efervescență culturală doar ocazional câte un concert mai animă locul. Se mai întâmplă să fie și câte un târg cu nelipsitele ringhișpiluri.
Dar în schimb în fața Palatului Cultural (clădire ce adăpostește cele patru instituții de spectacol ale orașului) veșnic se ridică sau se demolează câte o bină pentru concerte.
Locul este nepotrivit și aprig contestat, după spusele multor locatari din zonă. Dar se insistă cu perseverența unor necuvântătoare căpoase.
Toată lumea dorește spectacole bune, dar nu se știe de ce nu se folosesc scenele și locurile potrivite și existente. Ori să se lase măgăoaia de scenă perpetuu în fata Operei. Măcar mai acoperă fațada cam coșcovită ce de asemenea are sute de promisiuni de renovare ce se irosesc în fiecare an.
Nimeni nu știe să explice coerent și credibil de ce este mai bun spațiul ,,de la porumbei” decât cel defrișat din Piața Libertății, unde poate nu ar deranja pe nimeni foarte tare o scenă ce ar putea rămâne pe loc multe luni.

LĂSAȚI UN MESAJ