Petroșaniul, fără căldură și apă caldă din cauza lipsei cărbunelui. Se cere intervenția Guvernului

93
Petroșaniul a rămas, în această iarnă, fără căldură și apă caldă, din cauza lipsei cărbunelui la Termocentrala Paroșeni. Reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara spun că probleme sunt și la Termocentrala Mintia, care alimentează orașul Deva și cer intervenția urgentă a Guvernului.
Sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara au trimis Guvernului un document prin care solicită implicarea de urgenţă pentru emiterea unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii Termocentralei Mintia, deoarece și Deva poate rămâne fără apă caldă și căldură.
„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare duse chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva, precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia la sediul acesteia, în săptămâna 6-10 ianuarie, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei”, spun reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, într-un comunicat de presă transmis vineri Mediafax.
Mii de oameni din Petroșani au rămas, astfel, în această iarnă, fără căldură și apă caldă, din cauza lipsei cărbunelui.
„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoştinţa opiniei publice dovezi care indică faptul că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri este responsabil de falimentul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., precum şi de vulnerabilizarea Sistemului Energetic Naţional. Importurile la energia electrică pe intervalele în care consumul este la vârf sunt tot mai dese, fapt ce poate aduce atingere la siguranţa naţională. De asemenea, informăm opinia publică cu privire la faptul că acelaşi minister se face vinovat de lipsa căldurii şi a apei calde pentru mii de cetăţeni ai municipiului Petroşani, în ciuda faptului că Termocentrala Paroşeni a beneficiat de investiţii de peste 100 milioane euro din bani publici, termocentrală care în anul 2019 a funcţionat foarte puţin, circa două luni”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Sindicaliștii susțin că refuzul Ministerul Economiei de a realiza stocurile de cărbune necesare pentru trecerea sezonului rece, conform Legii 82/1992, a dus la această situație.
„În Deva au căldură. Cărbune nu avem decât de pe o zi pe alta. În Petroșani nu, iarna asta nu au avut deloc căldură, 800 de apartamente au fost lăsate în frig, cu promisiuni că se reia. Conform legii, trebuia să fie anunțați cu șase luni înainte că nu se va furniza energie termică și atunci fiecare opta o sursă alternativă. Motivul, lipsă cărbune, cu toate că avem 60.000 de tone în Portul Constanța contractate și plătim taxă de depozitare și nu le aducem de acolo. Nu se dorește. De aici și apelul către guvern”, a declarat, corespondentului Mediafax, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.
Iștoc a mai spus și că salariații Complexului Energetic Hunedoara nu și-au primit salariile în 30 decembrie, fiind anunțați că vor încasa banii vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ