Peste 9.000 de români au votat deja viitorii parlamentari a României

153

Mai sunt doar câteva ore până când românii din Diaspora pot să îşi exprime opţiunea pentru viitorul Parlament al României folosind votul prin corespondenţă. Până acum şi-au exprimat dreptul constituţional peste 9.000 de persoane.

„Conform dispozițiilor art. 14 alin. (5) din Legea nr. 288/2015, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicul exterior sigilat poate fi depus la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală. Plicul exterior sigilat poate fi depus de către alegător la orice operator de curierat pe cheltuiala sa”, precizează Biroul electoral pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania – 2794, Italia – 1228, Republica Moldova – 880, Marea Britanie – 594, Belgia – 382.

Românii din diaspora vor fi reprezentați de patru deputați și doi senatori. Potrivit legii, norma de reprezentare trebuie să fie de un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Un partid trebuie să treacă de 5 procente din voturi pentru a intra în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ