Peste 1.600 de studenți se pregătesc să devină specialiști în științe agricole! Foto – Video

260

Respectând o mai veche cutumă aplicată cu strictețe la USAMVB sau la Agronomia din Calea Aradului, cum este cunoscută în limbajul colocvial al studenților, începutul de an universitar se petrece fără decalări sau amânări. Fix pe data de 1 octombrie toți studenții și dascălii știu că trebuie să se revadă în amfiteatre, ori în laboratoare.

Emoția era deosebit de vizibilă doar la bobocii ce intră acum prima dată în școală. Mulți din ei au venit însoțiți de părinți sau bunici ce par la fel de emoționați. Toată curtea este plină de bagaje ce vor poposi în camerele de cămin. Cei din anii mai mari erau strânși în grupuri în toată curtea pentru a savura o țigară și o poveste despre vacanță.

Cu punctualitatea aproape de a unui ceas elvețian, dar și cu sfertul academic ce trebuie respectat, s-a intrat în Aula Magna unde nu prea era aer de respirat din cauza mulțimii de tineri.

Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, profesorul doctor Cosmin Alin Popescu a urat bun venit tuturor invitaților și studenților și a făcut o scurtă prezentare de punere în temă despre rolul și utilitatea unui învățământ modern aliniat la cerințele secolului al XXI-lea, unde științele legate de pământ, plante și animale vor avea o însemnătate crescândă. Aici se face instruirea tinerilor, dar și cercetare la nivel asemănător cu orice universitate similară din lume cu aplicare imediată în laboratoare. În același timp, se face și știință teoretică tot la fel ca în institutele de cercetare.

Miile de studenți din care un important număr vin de peste hotare din zeci de țări vecine din Europa, dar și de pe alte continente vor fi în timp tot atâția ambasadori ai culturii și stiinței românești pe toate meridianele.

Rând pe rând, au urcat la pupitrul de pe scenă Adrian Negoiță din parte conducerii Consiliului Județean Timiș, ce a prezentat un cuvânt de salut din partea președintelui Călin Dobra ce nu a putut participa fiind plecat.

Secretarul de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ciprian Preda s-a arătat încântat de faptul că a fost prezentat ca prieten apropiat al universității dar a asigurat pe toată lumea că va fi și un observator imparțial a ce se întâmplă aici. Dânsul a scos în evidență câteva din liniile majore spre care se apleacă guvernarea legat de agricultură și cercetare.

Din partea autorităților locale au mai vorbit Cristian Franțescu, de la Prefectura Timiș și Primarul Nicolae Robu. Toți au fost unanim de acord că agronomia este o componentă majoră a dezvoltării locale ce va duce la noi locuri de muncă și noi investiții.

Două studente au abordat din două puncte de vedere diferite viața unui student. Tânăra ce va încheia studiile a sintetizat câteva din cunoștiințele cu care va pleca din școală și a dat câteva sfaturi pertinente tinerilor colegi. Iar cea mai tânără studentă a arătat ce așteptări are pentru anii ce vin.

Cum știința fără aplecarea spre cele tainice și de nepătruns nu are decât un rol descărcat de temei, un reprezentant al Mitropoliei Banatului a spus o rugăciune pentru bunul mers al anului universitar și a dat îndemnuri părintești bobocilor.

În final, toți au plecat voioși să-și cunoască colegii, profesorii și salile de studiu urmând ca de mâine, să intre serios în rolul de învățăcei.

„Ca de fioecare dată, la începutul fiecărui an universitar, ne deschidem porțile cu mult drag, pentru a spune un bun venit bobocilor, celor care sunt în anul întâi în cadrul Universității noastre. De asemenea, spunem un bun venit celor care sunt în anii mai mari și părinților și celor care-i însoțesc în prima zi de școală. Practic, îi primim așa cum am fost obișnuiți, cu brațele deschise, cu mult drag și cu vești bune în ceea ce privește universitatea noastră. Deoarece și feedback-ul pe care l-a primit universitatea din partea celor ce au ales să studieze aici este unul foarte bun. Începem astăzi și, deoarece este toamnă, numărăm bobocii. Avem această bucurie să transmitem că urmează cursurile în anul întâi …peste 1.600 de studenți. Este un lucru foarte bun, o numărătoare frumoasă și putem spune că punem preț pe cantitate, dar și pe calitate în mod deosebit. Cu atât mai mult cu cât din aceștia în jur de 600 au ales să urmeze în regim cu taxă. Apreciem acest lucru, deoarece reiese foarte clar că procesul de educație de la noi prezintă interes”, a subliniat rectorul Alin Popescu.

„Ministerul pe care-l reprezint este al Cercetării și Inovării. Chiar în lista de specializări inteligente a României, pentru planul național de cercetare, dezvoltare, inovare, adică strategia națională, spre exemplu bioeconomia ocupă un rol aparte. În acest sens, mă bucur să fiu astăzi, aici, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, având în vedere că sunt și de-al casei, sunt din zonă, este o plăcere ori de câte ori revin în acest perimetru”, a declarat Ciprian Preda, secretar de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.