Percheziții la liderii traficanților cu țigări de contrabandă din Banat

4459

Grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, destructurată de poliţiştii de frontieră timişeni.

O grupare de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în săvârşirea faptelor de contrabandă cu ţigări, provenite în special din Ucraina a fost destructurată de poliţiştii de frontieră din cadrul  Inspectoratului  Teritorial  al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

În dimineața zilei de 25.05.2016, începând cu ora 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului  Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş, şi în cooperare cu Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Caraş Severin, au desfăşurat 20 de percheziţii domiciliare şi ale autoturismelor principalilor lideri şi membrii ai unei grupări de criminalitate transfrontalieră  specializată în traficul cu ţigări de contrabandă.

Gruparea infracţională formată din 18 cetăţeni români, majoritatea domiciliaţi pe raza judetelor Timiş, Arad şi Caraş Severin, acţiona pe raza acestor judeţe şi era structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, furnizori transportatori şi cumpărători, fiecare dintre aceştia având roluri si atribuţii precis delimitate.

Astfel în perioada iunie 2015-mai 2016 printr-o monitorizare permanentă a grupului infracţional şi activităţi specifice de contracarare a acţiunilor ilicite de contrabandă executate împreună cu ofiţerii din cadrul D.G.I.P.I. – S.I.P.I. Timişoara şi Serviciului de Operaţiuni Speciale Timiş, poliţiştii de frontieră timişeni au confiscat  importante cantităţi de ţigări  de contrabandă de provenienţă ucraineană.

Procurorul de caz a emis un număr de 20 de mandate de aducere pentru persoanele implicate ce urmează a fi audiate la sediul D.I.I.C.O.T. din cadrul Serviciului Teritorial Timişoara.

ACTUALIZARE. S-a descins la 23 adrese aparţinând membrilor grupării, pe raza localităţilor Dudeştii Noi, Săcălaz, Cărpiniş, Şag – din jud. Timiş, în municipiul Arad, în Reşiţa, Oraviţa, sat Gârbovăţ din jud. Caraş-Severin. 

8La începutul lunii iunie 2015, poliţişti de frontiera din cadrul Inspectoratului  Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Timiş, au demarat activităţi de monitorizare a unei grupări infracţionale organizate formată din aproximativ 20 de persoane, cetăţeni români, axată pe contrabandă cu ţigări de provenienţa ucraineană.

În perioada iunie 2015-mai 2016, printr-o monitorizare permanentă a grupului infracţional şi activităţi specifice de contracarare a acţiunilor ilicite de contrabandă executate împreună cu ofiţerii din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna – S.I.P.I. Timişoara şi Serviciului de Operaţiuni Speciale Timiş, poliţiştii de frontieră timişeni au confiscat importante cantităţi de ţigări  de contrabandă de provenienţă ucraineană.

Poliţiştii de frontieră, împreună cu jandarmi din cadrul I.J.J. Timiş, au descins la 23 adrese aparţinând membrilor grupării, pe raza localităţilor Dudeştii Noi, Săcălaz, Cărpiniş, Şag – din jud. Timiş, în municipiul Arad, în Reşiţa, Oraviţa, sat Gârbovăţ din jud. Caraş-Severin.

În urma percheziţiilor au fost descoperite, ridicate şi indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, următoarele bunuri: 2039 pachete ţigarete diferite mărci, 24 l alcool, 8880 euro, 48.240 lei, precum şi mai multe înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activităţi de contrabandă.
Valoare estimată a prejudiciului depăşeşte suma de 110.000 lei.

ACTUALIZARE. Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor PETREA SORIN DORIN, TUICĂ NATANAEL,BEJINARIU ŞTEFAN, BEGHEAN VIOREL EUGEN, RAICA IONEL, MUNTEAN VASILE, BEȘA CONSTANTIN-ALIN şi CIOATĂ GHEORGHE pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și contrabandă.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, inculpaţii Petrea Sorin Dorin şi Bejinariu Ștefan împreună cu alte două persoane au constituit un grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu țigări, care acţionat pe raza judeţelor Timiş, Arad şi Caraş Severin, la acest grup  aderând ulterior inculpaţii Tuică Natanael, Beghean Viorel Eugen, Muntean Vasile, Beşa Constantin-Alin şi Cioată George.

Activitatea grupului infracţional organizat a fost structurată pe mai multe paliere.

În calitate de lider al grupului, inculpatul Petrea Sorin Dorin a stabilit şi menţinut legătura cu membrii grupului infracţional, a organizat şi supravegheat tranzacţiile cu produsele accizabile, a asigurat protecţia activităţilor ilegale derulate şi acoperirea necesară, procedând la diversificarea operaţiunilor de contrabandă prin identificarea de noi canale de aprovizionare şi distribuţie.

S-a reţinut că transportul ţigărilor avea loc  sub directa supraveghere a liderului grupului, fiind asigurat în general de către membri care îndeplineau rol de şoferi/distribuitori. Aceştia acţionau strict la indicaţiile inculpatului Petrea Sorin Dorin, având ca sarcină şi preluarea sumelor de bani care făceau obiectul tranzacţiilor ilegale. Cantitatea de țigări de contrabandă transportată varia în funcţie de „cerinţele pieţei” şi era asigurată cu diverse mijloace de transport.

În vederea comercializării ţigărilor de contrabandă, liderul grupării, Petrea Sorin Dorin beneficia de conexiuni multiple în rândul persoanelor cu astfel de preocupări, valorificarea acestora fiind una rapidă.

De menţionat este faptul că, în calitate de lider al grupării, Petrea Sorin Dorin foarte rar se implica în mod direct în preluarea ţigărilor de contrabandă, acesta de regulă preferând să se limiteze la coordonarea celorlalţi membri ai grupării, prin intermediul cărora se desfăşurau toate operaţiunile ilicite legate de furnizare, transport şi vânzare a ţigărilor, sumele de bani fiind încasate atât personal cât și prin intermediul acestor „subalterni”.

În derularea activităţilor ilicite membrii grupului foloseau un limbaj codificat, stabilind diverse expresii care să înlocuiască denumirile mărcilor de ţigări tranzacţionate. În general, aceştia plănuiau activitățile infracționale prin discuţii faţă în faţă, transporturile fiind efectuate în mod prudent şi manifestând o atenţie deosebită persoanelor şi autoturismelor aflate în zonă.

În urma activităţilor de cercetare penală desfăşurate a rezultat faptul că grupul infracțional organizat are o structură pe paliere, fiecare dintre acestea având un rol bine stabilit și delimitat în desfășurarea activității infracționale, mobilul urmărit fiind realizarea unor profituri materiale substanțiale ilicite și imediate .

Astfel, a fost stabilit palierul de comandă, acest rol fiind îndeplinit de către liderul grupării, PETREA SORIN DORIN, cel care coordona activitatea întregii grupări, fiecare acțiune infracțională a celorlalți membri desfășurându-se la comanda sau cu aprobarea sa;  stabilea cantitățile de țigări achiziţionate şi transportate, negocia prețul, organiza transportul țigărilor (transporturi care erau efectuate întotdeauna de către ceilalți membri ai grupării), stabilea destinația țigărilor și prețul de revânzare al acestora către „clienți”.

LĂSAȚI UN MESAJ