Pensii private şi facultative: Iohannis cere reexaminarea legii

91

Preşedintele României Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care aduce modificări reglementărilor privind fondurile de pensii administrate privat şi pensiile facultative!

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului marţi, 8 decembrie a.c., spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative”, a anunţat Preşedinţia României.

Ce conţine legea care a ajuns pe masa preşedintelui României, spre promulgare

Legea care a ajuns pe masa preşedintelui, spre promulgare, are ca obiect de reglementare modificarea dispoziţiilor referitoare la contractul de societate aplicabil în materie. Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptării hotărârilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majorităţii participanţilor, dacă prin contract nu se stabileste altfel. Totodată, se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.

Care sunt obiecţiile lui Klaus Iohannis

Soluţia legislativă propusă „este de natură să genereze incertitudine juridică si lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice”, consideră Klaus Iohannis. Preşedintele apreciază că se poate realiza modificarea contractului de societate si printr-o altă procedură decât cea a acordului din partea majorităţii părţilor în contractul de societate! „Chiar dacă în aparenţă modificarea propusă ar putea fi justificată de raţiuni de ordin practic, în realitate această soluţie legislativă ar putea afecta interesele participanţilor la contractul de societate si ar putea conduce la abuzuri în aplicare”, este opinia preşedintelui României.

Klaus Iohannis se referă şi la soluţia propusă, în sensul că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate: „Considerăm că sunt necesare clarificări suplimentare în conţinutul normei, întrucât, în forma actuală, aceasta poate genera imprevizibilitate în aplicare, ca urmare a faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea interpreta că are competenţa să modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majorităţii pentru adoptarea hotărârilor privind modificarea contractului de societate”.

Pentru aceste motive, preşedintele României Klaus Iohannis cere Parlamentul, într-o adresă trimisă lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, reexaminarea legii.

LĂSAȚI UN MESAJ