Parlamentul a decis. Când vor avea loc alegerile locale

31

Camera Deputaților a dezbătut și adoptat, miercuri, în regim de urgenţă, proiectul de lege care stabilește datei alegerilor locale. Deputații au adoptat inițiativa legislativă cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.

Proiectul de lege prevede ca data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

De precizat este că deputații au adoptat proiectul UDMR amendat de către Senat și au respins inițiativa Guvernului. Astfel, proiectul de lege dezbătut de senatori și adoptat fără modificări de către Camera Deputaților permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Cu alte cuvinte partidele mici ca ALDE, PRO România PP-USL au dreptul la membri în Birourile, dar și în secțiile de votare.
Un alt articol prevede ca partidele să poată folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie. În cadrul dezbaterilor din Parlament s-a respins propunerea USR care prevedea că desfășurarea votului va avea loc timp de 2 zile.
Inițiativa legislativă a UDMR a trecut de Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților în regim de urgență.
Proiectul adoptat de către Camera Deputaților merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Ca alegerile să se desfășoare pe 27 septembrie, legea trebuie să intre în vigoare cel mai târziu în data de 27 iulie.
În urmă cu o lună, PSD și PNL au căzut la pace în ceea ce privește data alegerilor. Astfel, scrutinul pentru alegerea primariilor și șefiilor de Consilii Județene se va desfășura în data de 27 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ