Parcare după cum îi duce scăfârlia. Și nu-i duce deloc

190

Centrul orașului nostru este înghesuit. Este un dat al urbei noastre ce a fost gândită cu trei secole în urmă pentru pietoni. Faptul că acum s-au schimbat lucrurile este fără tăgadă. Dar și modernismul prost înțeles aduce numai necazuri. Nu sunt niciodată suficiente locuri de parcare. Dar nici administrația nu prea face eforturi să rezolve treburile cât mai potrivit cu condițiile. De ani de zile, timișoreanul este îmbătat cu apă rece că vor fi parcări moderne, fie subterane, fie supraterane sau în alte locuri care de care mai interesante. Motive se tot găsesc pentru nerealizarea acestor facilități normale prin alte părți. La noi nu se poate! Ba legea nu permite, ba solul este prea moale sau prea tare și alte pretexte puerile. Ciudat este că firme particulare ridică în câteva luni câte o parcare cu mai multe etaje și nu dau de solul ăla mlăștinos sau legislația nu le pune bețe în roțile excavatoarelor.

Dar la fel de mare este și indolența ori nepăsarea celor ce au trecut de la stadiul de bipezi, la cel de posesori de un scaun de mașină sub posterior. Nimic nu mai contează când vor să parcheze. Că ar fi interzis sau că blochează alte mașini ori pietoni? Toate astea sunt mofturi pentru alții. Strada le aparține, dar mai nou și trotuarul li se cuvine bipezilor cu volan. Că e trecere marcată cu zebră? Ce contează? Acolo va staționa individul fără educație minimă.
Lasă prostul de trecător să se frece cu hainele de mizeria de pe mașinile lor! Toți cei ce reuseșc să se strecoare pe lângă mașinile acestor indivizi au observat că fără excepție sunt și extrem de jegoase. Cu cât este nesimțitul mai nesimțit, cu atât și stratul de nămol de pe vehicul este mai gros. Ei nu sunt în stare să-și spele mașinile decât odată pe vară, atunci când merg la o nuntă. În rest nu are decât să-și spele hainele cel obligat să ștergă conservele pe roți ale bipezilor.

Tot cuprinsul centrului este la fel. Oare este atât de greu de priceput că nimeni nu este condamnat la ceva grav dacă face câțiva pași pe jos? Toți ar vrea să intre cu mașina până în magazinul sau localul unde au ajuns.

În imagini este surprins un singur loc în buricul orașului, dar fenomenul nu este singular. Oricine vede zeci de cazuri zilnic. Doar poliția locală se pare că nu vede nimic.

Cu gândirea egocentrică de felul celor din imagini, fața cetății noastre nu va arăta mai europeană. Dar eticheta de neciopliți ne va fi lipită mult mai repede de străinii ce trec pe aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.