Pacienţii cu diabet riscă să rămână fără insulină din cauza speculanţilor

364

Reprezentanţii Asociaţiilor pacienţilor cu diabet au adresat o scrisoare deschisă guvernanţilor prin care avertizează că insulina dispărut din farmacii iar sute de mii de bolnavi sunt în pericol.

Aceştia acuză că lipsa medicamentelor ar fi cauzată de aşa numitul „export paralel”. Cu alte cuvinte, insulina ar fi importată la un preţ mic, aşa cum a impus Ministerul Sănătăţii, şi exportată la un preţ mai mare, în alte state europene.

Reprezentanții asociațiilor pacienților care suferă de diabet spun că insulina a început să dispară din farmacii la 1 iulie. Atunci, Ministerul Sănătății a scăzut prețul medicamentelor.

Cu alte cuvinte, le-a impus producătorilor din străinătate să vândă insulină în România la un preț mult mai mic față de alte state europene. Autoritățile nu au restricționat însă exportul din țara noastră și astfel a apărut așa numitul „export paralel”.

„Vă dau un exemplu: dacă un medicament în România intră cu 10 euro și în altă țară se vinde cu 15 euro, se ia din România și se duce dincolo pentru că e normal, că e câștigul mai mare. Totodată, avantaj la acest fenomen, pentru cel care face acest export paralel, este că în România, spre exemplu, banii vin după 3 luni, pe când în Comunitatea Europeană banii vin imediat”, a declarat dr. Vasile Rizea, de la Colegiului Farmaciștilor.

Asociațiile pacienților cu diabet au trimis o scrisoare deschisă guvernanților în care atrag atenția că în farmacii nu se mai găsește insulină. Le-au cerut să intervină pentru a stopa această practică, chiar dacă este legală.

„Noi ne-am lovit de o astfel de situație. În luna noiembrie fiind eliberată o rețetă, iar nici astăzi, insulina respectivă nu a ajuns. Producătorii ne spuneau că ei au dat peste 100% în plus insulină necesară către distribuitori. Pe distribuitori i-am întrebat inclusiv dacă scot insulina afară, în străinătate, iar dânșii au spus, evident, că nu”, a susținut Maria Mesaroș, președintele Fundației „Speranța Diabeticilor”.

Medicii spun că un pacient dependent de un anumit tip de insulină, care lipsește din farmacii, nu are alternative. Situația cea mai gravă este în județele din nordul și nord-estul țării.

„Chiar formularea pacient dependent de insulină arată că insulina nu poate lipsi din tratamentul diabetului de tip 1. Insulina înseamnă viață! Nu se renunță la tratamentul cu insulină nicio zi din viață. Se face în 4 prize pe zi. Nu se renunță la nicio doză și nu se poate schimba schema de tratament decât la indicația medicului specialist”, a precizat Liliana Moldoveanu, președintele Asociației Sweet Land.

Conform statisticilor, în România sunt 700.000 de pacienți cu diabet zaharat, însă în realitate numărul ar putea să fie mult mai mare. Tratamentul cu insulină este decontat integral de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.