3.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Pace și prietenie în Consiliul Local Timișoara! După niscaiva mârâieli despre lipsa de transparență, consilierii locali au votat ,,in corpore” bugetul de 3,3 miliarde de lei pe anul în curs

Doar câteva zile de amânare, de ochii lumii, probabil, au fost necesare până la votarea bugetului local al Timișoarei. A mai fost și o dezbatere publică pe această temă, pentru ca , în final, consilierii locali să voteze fericiți pentru binele orașului. Prin urmare, cu o majoritate covârșitoare, semn că aleșii au avut ceva discuții înainte de vot, bugetul Timișoarei a fost aprobat de Consiliul Local.

Prezentarea unui buget complicat și cu nevoi multiple a fost pusă în scenă de primarul Dominic Fritz.

”Aș vrea foarte scurt să adaug o scurtă introducere. A fost un buget dificil, avem circumstanțe de context pentru anul acesta, inflația din România nu e neapărat un fapt îmbucurător pentru bugetul nostru. Previziunea cotelor din impozitelor pe venit e mai mare, cu 10%, la o inflație de 15% și aceasta nu ne ajută foarte mult. Avem o presiune crescută pe Colterm, anul trecut am dublat subvenția, la sfârșitul anului, creșterea de 18% a prețului, ați votat în bugetul local. Acestea se văd în buget. Găsiți suma record 165 de milioane pentru funcționarea Colterm. E dublu decât era înainte de începerea crizei energetice. Vedeți creșteri majore la transportul în comun, s-a schimbat formula de calcul a subvenției. Anul acesta avem capitala culturală, la momentul candidaturii s-a angajat la 20 de milioane de euro, în plus față de bugetul de cultură. În 2020 au fost cinci milioane, anul trecut tot cinci milioane. Toate astea ne lipsesc în altă parte. Pe partea de investiții în ultimul an în care se pot realiza investiții pe ciclul de finanțare precedent, unde trebuie susținute părțile neeligibile. Este un consens că investițiile în curs trebuie finalizate. E un buget responsabil, am prioritizat să respectăm angajamentele municipalității, pe termie, salubritate, cultură, dar și să ducem mai departe investițiile în curs. Să demarăm investițiile viitoare, în Piața Traian, Magistrala Verde de pe Calea Șagului, să pornim proiectarea pentru reabilitarea din Piața Victoriei, să pornim proiectarea și execuția stadionului din Buziașului. Stiu că au fost dezbateri publice despre momentul când a fost proiectat bugetul, au fost dificultăți în care să avem un buget realist, să nu umflăm veniturile și să închidem cu un anumit realism”, a anunțat primarul Timișoarei, Dominc Fritz, înainte de votarea bugetului.

Aprobarea s-a făcut cu doar câteva mici amendamente, mai mult de formă și nu de conținut, cele câteva propuneri în acest sens fiind aprobate de plen. Cel mai nemulțumit a fost consilierul local PNL, Lucian Căldăraru, care a cerut alocarea a 50.000 de lei pentru realizarea unui concurs de proiecte pentru ca monumentul ostașului din Parcul Scudier să fie transformat în monument al Revoluției.

Amendamentul nu a trecut la vot, primarul Fritz a spus că a cerut consilierilor USR să se abțină la vot, dar a promis alocarea banilor la rectificare, în iulie. Nu a fost depus în scris și nu a fost întocmit cum trebuie, a motivat primarul.

Propunerea de buget prevede o alocare de 1,09 miliarde de lei pentru cheltuielile de funcționare și 1,27 miliarde de lei pentru continuarea și finalizarea investițiilor din oraș.

Este preconizată o creștere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, în comparație cu anul 2022, care se reflectă în 82 mil lei în plus la bugetul local. De asemenea, anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din cadrul multianual 2014-2020. Astfel, este preconizată o creștere de 115 mil lei prin atragerea de fonduri europene. Impozitele locale nu au crescut, singura actualizare fiind cea cerută de codul fiscal, respectiv indexarea la inflația aferentă anului 2021. Astfel, prin impozitele locale (pe clădiri, terenuri și autovehicule) vor veni la buget doar 5 mil lei în plus față de anul trecut.

Pentru continuitate serviciilor de încălzire sunt alocate 165 milioane lei la Colterm, comparativ cu 120 mil în anul 2022, fonduri pentru plata cheltuielile curente – gaz, cărbuni, dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent.

Pentru continuitatea serviciilor de transport public sunt alocate 115 mil lei, comparativ cu 80 mil în anul 2022, fonduri care reflectă creșterile costurilor de funcționare, respectiv carburanți și curent.

Pentru iluminatul public sunt prevăzute 24 mil lei, comparativ cu 10 mil lei care au fost plătiți în anul 2022, fiind un exemplu ilustrativ al creșterii costurilor din utilități și care ridică odată cu ele și costurile de funcționare pentru toate unitățile subordonate Primăriei Municipiului Timișoara.

Alte creșteri pentru funcționare includ o creștere de 8,9 mil lei pentru asigurările sociale, pentru a-i sprijini pe cei mai afectați de efectele inflației, precum și o creștere de 7,8 mil lei rate și dobânzi aferente creditelor municipiului (credit KfW în 2011, credit MFP în 2015, emisiuni de obligațiuni municipale 2006-2008 refinanțate prin BCR în 2020 și credit BERD în 2021).

 

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Lucrări Aquatim la Liebling

În perioada 22-26 aprilie, zilnic între orele 9-17, în Liebling se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Citește și :