O operă colosală

84

A lucrat la această carte mai bine de 10 ani. Anul trecut a fost gata ultimul volum; precedentele două (căci avem de-a face cu o trilogie, una realmente fabuloasă!) îi apăruseră, ambele, în 2015. Toate trei, în ediția primă, la prestigioasa editură franceză Grasset. Thierry Wolton — este numele acestui extraordinar autor. O istorie mondială a comunismului — este titlul cărții acestuia, o trilogie cum spuneam. În noiembrie 2017 Wolton a primit Premiul „Jan Michalski” pentru O istorie mondială a comunismului.

A fost jurnalist la „Libération” (1975–1979) şi „Le Point” (1982–1987) și, în timp, a devenit unul dintre acei ziarişti care s-au adăugat istoricilor şi eseiştilor francezi preocupaţi de problema comunismului şi a metodelor sale de subversiune. Astăzi este, în Occident, unul dintre numele cele mai respectate în acest domeniu — unul care este, vai!, puternic contestant, și de cohorte de „idioți utili”. Thierry Wolton a publicat lucrări de referinţă privind influenţa sovietică în Occident, el fiind autorul a peste 20 de lucrări consacrate relaţiilor internaţionale, istoriei ţărilor comuniste şi politicii franceze. În prezentarea pe care i-o face Fundația Academia Civică — o instituție din România de care Th. Wolton este foarte apropiat și cu care a colaborat în repetate rânduri —, se menționează despre acest foarte spectaculos istoric, publicist și eseist francez că „la începutul anilor ’90 a avut acces la documente din arhivele PCUS de la Moscova. Pe baza acestei documentări a publicat în 1993 cartea Le Grand Recrutement (Marea recrutare). În 1999 îi apare volumul Rouge-brun. Le mal du siècle (Roşu-brun, răul secolului), o analiză comparată a celor două totalitarisme ale secolului XX, volum publicat în 2001 în limba română de Fundaţia Academia Civică, în versiunea Micaelei Slăvescu, editor Romulus Rusan, cu o prefaţă de Stéphane Courtois. În 2005 a publicat cartea Quatrième guerre mondiale, iar trei ani mai târziu Le KGB au pouvoir, le système Poutine (versiunea română KGB-ul la putere, sistemul Putin, Humanitas, 2008). În 2010 a încredinţat spre publicare Fundaţiei Academia Civică — editor Romulus Rusan — volumul De Gaulle şi Moscova (traducere: Denisa Oprea), un studiu despre încercările preşedintelui istoric al Franţei de a realiza o lume fără hegemonii. Alte lucrări : Le KGB en France, 1986 (versiunea română KGB-ul în Franţa, Humanitas, 1992), Les Visiteures de l’ombre, 1990, La France sous influence, 1997, L’Histoire interdite, 1990”.

La mijloc de noiembrie 2018, Wolton a venit încă o dată în România. Domnia sa a fost, de altfel, vedeta internațională a celei de-a 25 ediții a Tîrgului de carte Gaudeamus. A venit în țara noastră la invitația editurii Humanitas — aici unde a început laborioasa muncă de traducere și de publicare a monumentalei sale opere dedicate Istoriei mondiale a comunismului. În 2018, practic de foarte puține zile (primele exemplare ale cărții au fost disponibile pe piață începând cu data de 16 noiembrie), a apărut primul volum al acestei trilogii. Este vorba despre volumul Călăii. Ediția în limba română a acestui prim volum merge spre 900 de pagini — și, în mod cert, și celelalte două volume vor fi de dimensiuni comparabile, așa încât la finele acestui demers și ediția românească se va rotunji la un triptic de peste 3.000 de pagini, așa cum e și ediția primă, cea franceză. Dacă lucrurile vor sta în interiorul calendarului actual cu privire la traducerea integrală a acestei colosale opere, atunci, și în toamna lui 2019, și în toamna lui 2020 — când sunt programate lansările publice ale celorlalte două volume — îl vom avea alături de noi pe Thierry Wolton.

„Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nicio altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele. Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață”, spune autorul acestei cărți, într-unul dintre argumentele sale de pornire cu privire la specificul cercetării sale în privința Istoriei mondiale a comunismului.

Rapid (și împreună cu invitația de a privi cu mare mare atenție această carte!): suntem martorii privilegiați și, sper, suntem și vom fi cât mai mulți citititori ai uneia dintre cele mai valoroase, mai profunde, mai clare (d.p.d.v. moral) cărți care au fost vreodată scrise despre comunism.

Cristian Pătrășconiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.