O maternitate din vestul țării, obligată să-i plătească 50.000 de euro unei mămici infectate cu stafilococ hemolitic

409

Instanţele orădene au acordat despăgubiri morale în valoare de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Sentinţa, pronunţată iniţial de Judecătoria Oradea, a fost menţinută, săptămâna trecută, şi de Tribunalul Bihor, după cum au anunțat, luni seară, avocații femeii.

Hotărârea a fost pronunţată într-un proces de pretenţii pe care orădeanca l-a declanşat în 2016, ca urmare a unor probleme medicale cu care, spune ea, s-a ales după o operaţie de cezariană din primăvara anului 2013.

Potrivit acţiunii pe care a înaintat-o instanţei, imediat după internare, i s-au făcut investigaţii medicale care au arătat că este sănătoasă. Ulterior, însă, după intervenţia chirurgicală, a început să se simtă rău. Avea febră, ameţeli, dar medicii au decis să o lase acasă, prescriindu-i, totuşi, un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, starea ei s-a înrăutăţit, iar din analizele care au urmat, s-a stabilit că problemele erau cauzate de infectarea cu stafilococ hemolitic, o bacterie care poate provoca o serie de afecţiuni, de la infecţii superficiale ale pielii, până la boli grave, ca de pildă septicemie sau meningită.

Cazul a fost înregistrat şi în Registrul de Evidenţă a Infecţiilor Intraspitaliceşti al Spitalului Judeţean, unde orădeanca a fost din nou internată, în perioada 17 iunie – 25 iunie 2013, pentru tratarea complicaţiilor.

Simptomele au continuat să se manifeste şi după cea de a doua externare, motiv pentru care femeia a apelat la un medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean. Acesta, în urma investigaţiilor, a descoperit că are o infecţie gravă la nivelul operaţiei de cezariană, cu un abces de puroi şi ţesut necrozat.

Speriată, orădeanca a cerut şi o altă opinie, care i-a confirmat diagnosticul, motiv pentru care, pe 5 august 2013, s-a internat din nou, însă de astă dată la Spitalul Militar. Din investigaţiile care i s-au făcut aici, s-a constatat că infecţia s-a extins foarte mult, ajungând să pătrundă în zona muşchilor şi a organelor, cu multiple focare de abces, toate provocate de acelaşi stafilococ pentru care fusese tratată şi care nu a dispărut.

Abia în octombrie 2013, tratamentul şi-a produs efectele. În tot acest timp, orădeanca nu a putut să-şi îngrijească şi să-şi alăpteze copilul nou-născut, motiv pentru care a decis să se îndrepte împotriva spitalului, printr-un proces de pretenţii.

Citește continuarea pe ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ