O lege ciudată afectează Asociația „Salvați Copiii”! Ce se solicită Parlamentului României

105

Medicul timișorean Mihai Gafencu atrage atenția asupra unor ciudățenii din noua propunere legislativă ce ar dori să stopeze terorismul prin controlul banilor negri. Din păcate, în actuala formă, legea nu face altceva decât să încurce enorm activitatea celor cinstiți, ce nu au a face cu terorismul.

Salvați Copiii cere parlamentarilor români să aibă în vedere faptul că unicul scop al Legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului este instituirea unui cadru național de prevenire și combatere a acestor fapte, eficient și reactiv. Prin extinderea nemăsurată a categoriei de persoane fizice ale căror date de identificare vor fi continuu raportate, impactul asociațiilor și fundațiilor asupra creșterii nivelului de bunăstare și protecție a copiilor și adulților aflați în grija lor, va fi în mod serios afectat, iar activitățile instituțiilor care au sarcina protecției societății împotriva fenomenului de spălare de bani și de împiedicare a actelor teroriste vor fi împovărate cu responsabilități care nu servesc scopului legii.

Salvați Copiii a trimis scrisori membrilor Comisiei juridice, de disciplină și imunități pentru a atrage atenția asupra traducerii necorespunzătoare a termenului de „beneficial owner” din versiunea în limba engleză a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Această preluare eronată a condus la instituirea unei obligații pentru asociații și fundații de a comunica anual Ministerului Justiției datele de identificare ale tuturor beneficiarilor acestora.

Salvați Copiii solicită Parlamentului României să nu voteze în formă actuală art. 3 (2) lit. c) al proiectului de lege pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului care asimilează asociațiile și fundațiile cu societățile comerciale ori serviciile de jocuri de noroc.

LĂSAȚI UN MESAJ