O investiție majoră a fost finalizată în Timișoara Foto-Video

392

Noul terminal de sosiri de la Aeroportul Timișoara a primit, astăzi, primii pasageri.

Pasagerii care au sosit azi de la Munchen la Timișoara, cu avionul, au avut parte de o primire mai aparte.

Oficialii din conducerea aeroportului au fost de față, alături de echipe de presă, să vadă cum funcționează noul terminal de sosiri al Aeroportului Internațional Timișosara.

Cei câțiva zeci de pasageri au fost primiți în noile saloane așa cum se cuvine și cum este uzanța pe orice terminal modern din lume.

Deși directorul aerogării s-a ferit să folosească termenul de inaugurare, spunând că, de fapt, este vorba doar de darea în folosință, investiția merită toate laudele. Lucrările modernei clădiri a început în februarie 2019 și a fost finalizată în martie 2021.

Iar până în acest moment s-au mai făcut lucrări de amenajări exterioare și unele dotări cu echipamente necesare bunului mers al lucrurilor.

Valoarea totală a contractului de finanţare (inclusiv TVA) este de 30,349 milioane de lei, din care 13,273 milioane de lei au fost fonduri europene nerambursabile, 2,342 milioane lei au fost asigurate prin bugetul de stat, iar suma de 14,733 mil. lei s-a asigurat din fonduri proprii ale aeroportului.

Proiectul de investiţii ,.Construire Terminal – Sosiri Curse Externe Pasageri” a fost primul proiect la nivel național aprobat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014- 2020, axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Prioritatea de investiţii 7c — Dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus şi care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare şi a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale şi infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional şi local Obiectivul Specific 2.3.

Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor. Dar lucrările de modernizare nu se opresc aici.

O muncă la fel de laborioasă dar mult mai extinsă se face pentru modernizarea terminalului de plecări ce va fi de trei ori mai mare decât acesta de sosiri. Se va întinde pe circa 12 000 de metri patrați.

Dacă totul decurge normal investiția ar putea fi gata în anul 2023. Iar ca o noutate a fost anunțată și viitoarea linie de acces la aeroport.

Aceasta, fie că se va numi metro sau tramvai sau tren urban va face legătura direct de la ieșirea din clădirea aeroportului spre centrul orașului (asemenea soluției de la Otopeni).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ