Detalii din raportul secretizat al evenimentelor din 10 august

23

Informările de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securități naționale, însă intervenția în forță a jandarmilor a fost justificată de mesajele de pe rețelele de socializare- iată câteva din informațiile din raportul descretizat al Jandarmeriei referitor la violențele din 10 august anul trecut.

Documentul a ajuns la jurnaliștii Digi24, care au făcut publice câteva concluzii. Raportul conține o derulare pe ore și minute a intervenției și este menționat în document că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici.

Acestea sunt verificate atât la nivel intern în Jandarmerie, cât și de către procurori. Jandarmeria monitoriza încă din iunie anul trecut pregătirea protestelor: cu cât era mai aproape data de 10 august, cu atât mesajele incitau mai tare la violență și la acțiuni radicale; unii dintre manifestanți vorbeau chiar de o „revoluție”.

Acest tip de mesaje ar fi motivul pentru care Jandarmeria s-a pregătit pentru posibilitatea că protestul să escaladeze. Cu toate acestea, informările de la serviciile secrete nu indicau că evenimentul ar fi un risc la adresa securității naționale.

În document se menționează că intervenția în forță a fost autorizată legal și administrativ pentru că dintr-o manifestare pașnică și civilizată evenimentul a devenit violent, punea în pericol iminent sănătatea forțelor de ordine. Un alt motiv al intervenției în forță ar fi faptul că au observat că o armă de foc din dotarea personalului de intervenție a fost sustrasă.

LĂSAȚI UN MESAJ