9 C
Timișoara
sâmbătă 14 septembrie 2024

O cunoscută artistă ceramistă din Lugoj riscă să nu urce pe podiumul Concursului Internațional de Ceramică din Alcora, deși este între câștigători! Din ce cauză…

La Muzeul de Artă din Alcora, din Spania, va avea loc în 7 iulie, festivitatea de premiere a unuia dintre cel mai puternice competiții de artă ceramică din lume: CICA 2017. Anul acesta au concurat nu mai puțin de 194 de creații a 123 de artiști de pe toate continentele lumii, 37 rămânând în finală. Trei dintre finaliști au fost declarați cei mai buni: Sofia Beca, din Portugalia, Sangwoo Kim, din Coreea de Sud, și Viorica Bocioc, din România. Doar că artista ce trăiește și lucrează la Lugoj de peste 35 de ani, fiind unul dintre cei mai orginali artiști vizuali pe care îi are Banatul, riscă să nu poată ajunge în Spania. N-a vrut să spună de ce. Am insistat. A zâmbit trist și a întors privirea. Vă rog să-mi spuneți, am continuat. “Nu-mi place să fiu compătimită… Dar adevărul e că din ajutorul social de 100 de euro nu-mi pot permite să merg până la Alcora. Asta e… Îmi păre rău, dar ce să fac… Am fost să duc lucrarea acolo, ca să nu se spargă, fiindcă mi s-a mai întâmplat. Am împachetat-o cu grijă și i-am purtat de grijă până acolo. E fragilă, foarte fragilă. Va fi expusă în Muzeul din Alcora… Economiile mi s-au dus cu acel drum. Și nu vă imaginați că am fost cu avionul, fiindcă e scump. Am mers trei zile cu trenul, unde am și dormit, și m-am întors alte trei zile cu autocarul, care a fost și pat…”.

Bocioc 4

Lucrarea câștigătoare a doamnei Viorica Bocioc (vezi foto) îți taie respirația cu frumusețea, spectaculozitatea, rafinamentul și dimensiunea ei. A intitulat-o “In the rain”, este din porțelan și este înnobilată cu o tehnică personală, care se numește “efectul ploii”. Sau „textura ploii”. “Este propria mea invenție, la care lucrez de 33 de ani. Eu mi-am propus, de când eram încă studentă, ca obiectul din porțelan pe care îl creez să nu semene cu ceva cunoscut mie. Să mă surprindă pe mine, în primul rând. M-am gândit cum să creez altfel și am găsit o rezolvare: fiindcă iubesc culoarea de când mă știu, mi-am dorit ca în timp ce forma se naște să o și colorez, dar fără să intervin cu pensula.Când forma se conturează, o înnobilez intervenind asupra ei, dar nu… clasic, ci altfel. Cum? E secretul meu! Important este că place și că îmi ajută arta. În timp ce lucrez asupra formei, e necesar să o privesc în lumină. Lumina ce cade pe formă mă ajută foarte mult în luarea deciziilor de creație.În unele locuri las forma neatinsă, așa cum rezultă ea în urma actului de creație spontan. Intervin doar atunci cînd lucrarea o cere, când simt că trebuie să fac asta”, mărturisește artista.

Bocioc 3

Viorica Bocioc este absolventă a Academiei de Artă “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1981), membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a AcademieiInternaționale de Ceramică din Geneva. A lucrat, până în 1988, ca desingner ceramic la „Mondial” Lugoj, apoi ca designer de încălțăminte și de mobilier tapițat, iar din 2015, printr-o demisie care i-a salvat sănătatea, trăiește ca liber-profesionist. Lucrările Domniei sale au fost expuse în numeroase galerii de artă și muzee din țară și din străinătate și i-au adus premii ori mențiuni în Taiwan, Japonia, Ungaria, Elveția, Danemarca, Egipt, Italia, Coreea de Sud, Spania, România.
Cazul Vioricăi Bocioc nu e unul singular. Piața de artă contemporană din România, atâta câtă e, dă foarte puținor artiști vizuali șansa ca să trăiască din ceea ce vând. Celor care trăiesc în orașe mai mici această șansă le este și mai diminuată.

Bocioc 1

Majoritatea artiștilor lor au servicii. Din banii de salariu își întrețin familia, casa, din aceiași bani, dacă mai rămân, își cumpără materialele necesare artei lor. Care nu sunt ieftine. Dacă se întâmplă să mai vândă, sunt norocoși. Dacă nu, își duc harul mai departe, precum Viorica Bocioc, artist autentic, original și modest. Mă întreb: va fi oare cineva care să o ajute să meargă în Spania și să-și trăiască clipa ei de fericire, când i se va striga numele, se va spune țara de unde vine și i se va înmâna diploma de câștigătoare într-o mare competiție internațională?

Trag speranța să pot scrie, aici, nu peste mult timp, că datorită unui om sau unor oameni generoși Viorica Bocioc a ajuns în Spania și a urcat pe podiumul Concursului Internațional de Ceramica din Alcora.

1 COMENTARIU

  1. Am luat linkul pagini cu acest articol in care aveti drept de autor si l-am transmis spre stiinta la Institutul Cultural Roman in speranta unui ajutor pentru artista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Primăria Municipiului Timișoara, prezentă la Târgul RoEnergy Timişoara, alături de companii din 11 țări

Primăria Municipiului Timișoara, singura din țară cu ghișeu unic pentru eficientizare energetică, îl prezintă la Târgul Internaţional de Energii Regenerabile & Eficiență Energetică –...

Peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Ghidul de finanțare este în consultare publică

Finanțări europene consistente, în valoare de peste 52 de milioane de euro, pentru unitățile de învățământ publice din Regiunea Vest, pentru a oferi tinerei...

Citește și :