O biserică din 1782 din Timiș, distrusă de un incendiu, va fi restaurată

45

Biserica din lemn din Povergina, județul Timiș, va fi restaurată. Lăcașul a fost construit în 1782 și a ars în martie 2015. Asociația Biserici Înlemnite vrea să refacă biserica într-un atelier cu ,eșteșugaro tradiționali.

Din 6 iunie, timp de 5 săptămâni, se va desfășura prima etapă de conservare, care presupune intervențiile necesare asupra corpului bisericii păstrat în urma incendiului.

Se va reface fundația în tehnica zidăriei uscate din piatră de carieră, fără a se folosi beton, se vor înlocui tălpile degradate cu tălpi noi, realizate prin cioplirea buștenilor de gorun care au fost tăiați la începutul lunii martie 2022.
Se vor înlocui elementele de la nivelul cosoroabelor, degradate în incendiu, cu elemente cioplite manual și se va acoperi biserica cu șindrilă.

„În total vor fi înlocuite 41 de elemente structurale din lemn de diferite dimensiuni și geometrii din corpul bisericii. O provocare este realizarea elementelor curbe, pentru care au fost aleși arbori crescuți curb, asemeni modului în care au fost aleși și prelucrați arborii la ridicarea bisericii”, aflăm de la Asociația Biserici Înlemnite.

La atelierul propus vor participa meșteri pietrari și meșter dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea muzeului ASTRA – Sibiu, meșteri tineri, tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.

LĂSAȚI UN MESAJ