O adevărată lovitură pentru procurori şi judecători: vor răspunde material! Modificare cu impact major a legilor justiţiei-VIDEO

329

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că va modifica legile justiţiei astfel încât răspunderea magistraţilor pentru erori judiciare va fi obligatorie. El a anunţat că statul, prin Ministerul Finanţelor, va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor cu acţiune în despăgubire.

”De multă vreme s-a vorbit de legea răspunderii magistraţilor: de principiu, judecătorii şi procurorii răspund penal în condiţiile legii. Este o prevedere de principiu. Se menţine prevederea constituţională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru că este un principiu constituţional. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea în răspundere a celui care cauzează prejudiciul alături de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate îndrepta împotriva statului, prin Ministerul de Finanţe. O altă modificare: după ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune de despăgubire împotriva judecătorului/procurorului care a săvârşit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este că statul se îndreaptă împotriva magistratului care a comis eroarea, faţă de actuala prevedere, care spune că statul se poate îndrepta”, a declarat Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ