Numărul copiilor care s-au prezentat pentru prima dată la medicul dentist, până la vârsta de 3 ani, s-a triplat, în ultimii doi ani

181

Tot mai mulți copii se prezintă la medicul stomatolog de la vârste timpurii: numărul celor care au efectuat primul consult stomatologic, până la vârsta de 3 ani, s-a triplat în perioada 2016-2017, comparativ cu intervalul 2014-2015, potrivit unui studiu comparativ DENT ESTET 4 KIDS
Părinții români acordă o atenție tot mai mare prevenției afecțiunilor stomatologice ale copiilor: numărul copiilor aduși pentru prima dată la dentist până în vârsta de 3 ani s-a triplat în ultimii 2 ani, față de perioada 2014-2015. Datele reies dintr-un studiu național realizat de DENT ESTET 4 KIDS, pe un eșantion de 30.000 de pacienți, de-a lungul a două perioade comparative de 2 ani – 2014-2015 şi 2016-2017. Deși trendul în această direcție este pozitiv, eforturile rămân scăzute: doar 22% din numărul total al copiilor care se prezintă la dentist au vârste sub 3 ani (vârsta recomandată pentru prima vizită medicală).
O creștere pozitivă a fost observată și în rândul părinților care aleg pentru copii tratamentele de prevenție a cariilor dentare, precum sigilările dentare. De două ori mai mulți copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani au beneficiat de acest tip de tratament în intervalul 2016-2017, față de perioada 2014 – 2015. Cu toate acestea, aproape jumătate (47%) dintre copiii participanți la studiu care au avut nevoie de tratamentul cariilor dentare au avut vârsta mai mică de 6 ani.

Jumătate din pacienții copii ajung la stomatolog cu urgențe dentare

Prima vizită joacă un rol foarte important în prevenție și în menținerea sănătății orale pe termen lung.  Mai mult de jumătate dintre copiii care trec pragul clinicilor dentare ajung cu urgențe dentare, acuzând dureri mari, principalul motiv fiind amânarea vizitei stomatologice. Motivând că dinții de lapte vor fi oricum înlocuiți, mulți părinți subestimează sau ignoră problemele care apar la acest tip de dentiție. În realitate, însă, dinții de lapte joacă un rol extrem de important în dezvoltarea normală a dinților definitivi. De exemplu, caria unui dinte de lapte poate afecta inclusiv rădăcina dintelui care se dezvoltă, iar extracția dentară poate rezolva doar superficial problema, în multe cazuri fiind chiar contraindicată și producând o serie de efecte negative pe termen lung. O altă problemă este reprezentată de pierderea timpurie a dintelui de lapte, lucru care influențează dezvoltarea spațiilor interdentare sau apropierea dinților, și poate afecta inclusiv modul în care se dezvoltă structura osoasă a feței.
Printre principalele probleme care apar în mod frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani se numără cariile, urgențele dentare, problemele ortodontice, dar și afecțiuni ce necesită tratamente complexe.
Cariile afectează aproape 70% din copiii din România, până la vârsta de 19 ani, potrivit Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR). Și la nivel internațional, situația nu este prea încurajatoare, între 70-80% dintre copiii cu vârsta de 6 ani prezintă carii dentare, conform Organizației Mondiale a Sănătății (2016). De asemenea, potrivit raportului Public Health England (2017), 1 din 4 copii va avea o carie atunci când va începe școala. Potrivit aceleiași surse, străinii sunt însă mai atenți la prevenție, intervenind din timp. Astfel, doar 12% dintre copiii de 3 ani din Marea Britanie au carii vizibile pe 3 dinți, în medie, comparativ cu țara noastră, unde incidența cariilor dentare până la vârsta de 3 ani este de 38% pe mai mult de 3 dinți.
„Din păcate, mulți copii ajung la medicul dentist cu leziuni odontale (carii) profunde și extinse. Acestea necesita tratamente complexe, chiar și la vârste foarte fragede. Cariile se dezvoltă mult mai repede în cazul dinților de lapte, în doar două luni de la apariție ajungând să afecteze pulpa dentară (nervul), să producă durere, să impiedice copilul să fie corect alimentat și să se dezvolte sănătos. De aceea, întotdeauna le recomandăm părinților să vină cu copiii la un prim control în jurul vârstei de 1 an”, a declarat Dr. Alina Popescu, medic stomatolog pediatru în cadrul DENT ESTET 4 KIDS.

Consultul ortodontic, recomandat de la vârsta de 6 ani

O altă afecțiune asupra căreia tot mai mulți părinți și-au îndreptat atenția este cea a dinţilor înghesuiţi, care au crescut incorect în os sau care prezintă spații interdentare mari. Studiul a relevat o atenție sporită acordată prevenției și pe acest segment, dovedită prin scăderea vârstei la care copii încep tratamentele ortodontice (în intervalul 5-8 ani), lucru ce duce la o corecție timpurie a poziției dinților sau obiceiurilor vicioase. Accesarea tratamentelor ortodontice pe acest segment de vârstă a crescut cu 44%, în ultimii 2 ani. Medicii recomandă un consult la ortodont încă de la vârsta de 6 ani, pentru a putea identifica, și eventual, corecta la timp aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ