Nu rataţi comedia “Un porumbel cugetând pe o ramură”

127

Nu uitați de Filmul de 10 ce va fi proiectat marți, 29 martie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara – “Un porumbel cugetând pe o ramură”, în regia lui Roy Andersson.

Sam şi Jonathan sunt doi vânzători de obiecte inedite. Ca un Don Quijote şi un Sancho Panza moderni, ne poartă într-o călătorie caleidoscopică prin mai multe destine umane. Este o călătorie care dezvăluie frumuseţea momentelor unice, meschinăria celorlalţi, umorul şi tragedia ascunse în noi, grandoarea vieţii pe lângă fragilitatea omenirii. Deși poate suna generalist, miza filmului este cea de a ilustra viața în sine, cu toată bogăția ei de aspecte bizare și tragicomice.

Trei întâlniri cu moartea: Un om moare de atac de cord încercând să destupe o sticlă de vin în timp ce soţia sa absentă pregăteşte cina în bucătărie. O bătrână pe patul de moarte înşfacă o geantă plină de bijuterii în timp ce fiii ei încearcă să i-o smulgă din strânsoarea disperată: „N-ai voie să duci asta în rai, mamă! O să primeşti bijuterii noi acolo.” Un pasager zace mort în cantina unui feribot, după ce doar ce a plătit pentru masa de prânz. Casiera întreabă: „Vrea cineva asta? E gratis.”

Simultan ridicol și sumbru, ”Un porumbel” este asemeni unei poezii vizuale, trecând spectatorul printr-o serie bogată de teme și idei și invitându-l la o retrospecție profundă.

Chiar și așa, filmul nu este unul greoi, care necesită multă atenție și/sau răbdare din partea spectatorilor săi. Din contră, este comedie sublimă, care vă va face să râdeți cu sughițuri și la jumatăte de oră după ce ați ieșit din sală. Neaparat de văzut pentru orice pasionat al filmului.

Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la Librăria Cărturești de pe str. Mercy, nr. 7, precum și înainte de film, la sala de proiecție, în limita locurilor disponibile.

Filmul este distribuit în România de Clorofilm și este proiectat prin amabilitatea Teatrului Tațional din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ