Noul preşedinte al Germaniei a depus jurământul

182

Frank-Walter Steinmeier a depus miercuri jurământul în calitate de președinte al Germaniei, devenind al 12-lea șef al statului german.

Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc într-o sesiune comună a celor două camere ale parlamentului federal german, înainte ca Steinmeier să rostească discursul său inaugural.

În cursul după-amiezii, el va fi primit la Palatul Bellevue — reședința oficială de la Berlin a președintelui Germaniei — cu onoruri militare.

La începutul acestui an, politicianul social-democrat în vârstă de 61 de ani a fost înlocuit în postul de ministru de externe de către vicecancelarul Sigmar Gabriel. Frank-Walter Steinmeier este cunoscut pentru poziția sa de șef al cancelariei în mandatul cancelarului Gerhard Schroder, la finalul anilor ’90, dar și pentru rolul său în adoptarea pachetului de reforme economice din 2003.

În primul său discurs în calitate de președinte, Steinmeier i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să „respecte statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ