Noul ambasador al Republicii Tunisia în România, Excelența Sa doamna Raja Jhinaoui Ben Ali ne-a vizitat orașul Foto-Video

1065

Luni, după amiază, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut parte de o vizită deosebită. Noul ambasador al Republicii Tunisia în România,Excelența Sa doamna Raja Jhinaoui Ben Ali a făcut o scurtă vizită în vestul țării. Și a considerat că nu poate rata o întâlnire protocolară cu membrii conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în frunte cu președintele executiv al CCIAT, Florica Chiriță.

Vizita vine în prelungirea relațiilor extrem de fructuoase ce se desfășoară de mulți ani între agenții economici timișeni și cei din Tunisia. Este deja un lucru aproape firesc ca printre primele vizite în teritoriu ambasadorii acestei țări să vină și la Timișoara. Nu este primul caz și cu siguranță vor mai urma astfel de vizite.

De asemenea este de menționat faptul că la noi funcționează de multă vreme un consulat onorific al țării mediteraneene ce reprezintă interesele mulțimii de studenți ce studiază la noi și a oamenilor de afaceri cu interese bilaterale.

Politica actuală a Tunisiei este una de deschidere și apropiere de interesele Europei Unite. De fapt Tunisia este extrem de apropiată geografic, dar și prin cultură și mentalități, de spiritul european.

Prin această vizită se are în vedere identificarea a noi posibilități de colaborare în variate domenii. Se încearcă impulsionarea investițiilor reciproce dintre cele două țări.
Scopul vizitei a fost unul de identificare a oportunităților de afaceri și investiții în Tunisia și România.
S-a convenit la o agendă de lucru comună pentru anul acesta, care prevede: participarea firmelor timișene la un forum economic organizat de Ambasada Tunisiei și CCIR la București, în aprilie a.c. cât și organizarea la Timișoara, în toamna acestui an, a unui eveniment similar complex, sub genericul „Ziua Tunisiei la Timișoara”, care să cuprindă un forum economic, întâlniri B2B, expoziție de produse tunisiene și un eveniment cultural. Totodată, s-a discutat despre reactivarea convenției de colaborare semnată în 2008 de către CCIA Timiș și CCI Sousse, document care să constituie cadrul formal de organizare a unor misiuni economice și schimburi de delegații între firme din județulTimiș și regiunea Sousse.

Excelența Sa a fost însoțită de secretarul I al Ambasadei, Doamna Hasna Tizaoui Dkhilalli dar și de domnul Seveatiean Armașu, Consul Onorific al Republicii Tunisia la Timișoara.

În declarația de presă, ES Raja Jhinaoui Ben Ali a arătat că scopul principal al vizitei este acela de a identifica oportunități de cooperare bilaterală. Dar în același timp a dorit și o cunoaștere la fața locului a Timișului ce arată mai complex decât în pliantele turistice.
Economia Tunisiei este una diversă și ar putea fi una complementară celei din țara noastră. Economia tunisiană este relativ echilibrată, datorită aplicării unui susţinut program de ajustare structurală, atragere a investiţiilor străine, privatizare și liberalizare. Resursele naturale ale Tunisiei sunt constituite din: petrol, gaze naturale, fosfaţi, minereuri de fier, zinc, plumb. De asemenea industria, agricultura, și zootehnia sunt ramuri cu importanță crescută.

Turismul reprezintă pentru Tunisia una dintre ramurile cele mai active, cu pondere importantă în economia naţională. Țara dispune de o capacitate de cazare de cca. 200 mii paturi, 640 de hoteluri, capacităţi asiguratorii faţă de numărul anual de turiști – cca. 5,6 milioane de persoane în 2014.

Schimburile comerciale ale Tunisiei au atins, în 2016, o valoare de 14,037 miliarde de dolari SUA la export și 20,223 miliarde de dolari SUA la import. Principalii parteneri comerciali sunt: Franţa, Italia, Germania și Spania; Uniunea Europeană reprezintă cca. 75% din volumul schimburilor comerciale. Tunisia a fost primul partener sud-mediteraneean care a perfectat un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în 1995 și a intrat în vigoare la 1 martie 1998. Schimburile comerciale cu piaţa comunitară se cifrează la 9,317 miliarde de euro exporturi UE către Tunisia și la 10,454 miliarde de euro importuri provenind din Tunisia (2016).

Sunt doar câteva din motivele pentru care agenții economici ar trebui să-și îndrepte atenția asupra acestui stat cu o dinamică deosebită ce promite mult pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.