Noile tendințe de mobilier și decorațiuni interioare expuse la Timișoara! Unde pot fi admirate acestea

241

La centrul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș de pe bulevardul Eroilor de la Tisa de dimineață a fost mare forfotă de comercianți, clienți sau doar curioși ce vor să vadă ceva lucruri interesante. A fost deschisă o nouă ediție a manifestării „Universul Casei Tale & Expo Mobila”.

În timp s-a mai numit în fel și chip: Pro Domo, Casa Ta, Universul Casei Tale, dar ideea este aceiași: simplă și atractivă, de a atrage în același loc comercianții, fabricanții și clienții de mobilier și de tot ce înseamnă amenajarea unei case.

Evenimentul are o continuitate ce aduce de fiecare dată producători ce deja și-au făcut un portofoliu de clienți fideli. Dar și produsele sunt pe placul publicului timișorean. Din gama de calitate de la mediu în sus chiar până la cele de lux ce totuși se încadrează în gama de prețuri ce nu depășesc posibilitățile normale ale unei familii medii. Nu doar cei cu foarte mulți bani se pot bucura de produsele expuse aici. Sunt și noi firme ce vin să testeze piața din vestul țării. Salonul se ține de două ori pe an din motive bine întemeiate.

Pe plan mondial, în industria mobilei, gradul de înoire este de circa șase luni. Deci, marii producători la fiecare jumătate de an aruncă pe piață nouăți.

Toate produsele ce se pot vedea în expoziție merg și la export în tările europene. Dar au și o componentă de specificitate apropiată de stilul românesc. Evenimentul se adresează publicului larg. Se pot achiziționa și negocia atât seturi complete de produse cât și unicate din gama clasică până la cea foarte modernă.

Vedetele incontestabile ale expoziției sunt bucătăriile. Dar și tot ce înseamnă un trai confortabil în locuință ce devine astfel un adevărat „acasă”. Se găsesc paturi mari și serioase sau canaplele foarte confortabile. Tot aici poate fi admirată și mobila specifică spațiilor comerciale. Din nou are mare căutare mobila „antică” adică în stilul inconfundabil al începutului de secol XX. La fel de bine studiate sunt și cele antichizate, ce doar au elemente ce aduc aminte de vechi alăturate unei mobile cu linii mai moderne.

Ca și în industria de textile, și în mobilier există mode și tendințe. Poate pentru un ochi neexperimentat nu spun mare lucru aceste accente ce se schimbă periodic, dar pentru cei avizați sau cei ce vor să învețe de la specialiști tocmai aceste amănunte fac diferența între stilul rafinat și kitsch-ul ce ne înconjoară.

Managerul expoziției, Roxana Bonchiș, ce se ocupă de acest domeniu dificil de foarte mulți ani explică câteva subtilități ale tendințelor din domeniu.

„Revin în interes culorile calde, dar nu stridente din gama culorilor de pământ cum ar fi: teracota, siena, brunurile și ruginiurile elegante, dar nu foarte puternice. Se folosesc din nou culorile pastel. Marmura masivă ce a fost vedeta bucătăriilor mulți ani continuă să fie apreciată, dar mult mai subțire sau doar sugerată în unele locuri cu mai mare discreție. Sunt blaturi foarte subțiri suspendate peste dulapuri ce parcă plutesc.

Albul, prezent în trecut, este înlocuit cu maroniuri sau tonuri de verde. Se folosesc culori foarte închise la bucătării. Chiar și bucătăria total în negru poate fi admirată. Negrul aduce un aspect contemporan încărcat de rafinament mai cu seamă dacă este combinat și cu verdele plantelor de interior”, spune Roxana Bonchiș

Două tendințe în anul trecut, acum își inversează rolurile. Toate micile accesorii ca vesela sau tacâmurile sunt lăsate intenționat vederii nemaifiind acoperite sau sunt protejate de blaturi și uși de sticlă transparentă. Iar electrocasnicele masive, până mai ieri atât de vizibile acum sunt mult mai ascunse vederii. În mod meșteșugit sunt înglobate în dulapuri ce nu le lasă libere vederii.


Ar mai de menționat schimbarea de stil a băilor. Acestea sunt după noile concepte colorate în întregime. Dispare albul din camerele de baie și apare, în schimb, verdele tare cu nuanțe închise sau albastrul prăfuit alături de culoarea prunelor răscoapte.
Oricine poate afla mai multe dacă ascultă sfaturile specialiștilor și designerilor aflați în expoziție ce le pot oferi informații orcărei persoane care nu s-a decis cum să își amenajeze locuința.

LĂSAȚI UN MESAJ