Noile „drepturi” ale omului: statele UE pot impune „refugiaţilor toleraţi” să locuiască în ghetouri

161

Autorităţile unui stat membru UE le pot impune refugiaţilor extracomunitari să locuiască într-o anumită zonă, a stabilit Curtea Europeană de Justiţie, sesizată de doi sirieni din Germania care argumentau că au drept de liberă circulaţie în spaţiul comunitar.

Cei doi sirieni – soţ şi soţie – au sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru a denunţa reglementări din Germania ce stabilesc zone precise de rezidenţă pentru refugiaţi. Cei doi extracomunitari au argumentat că le este încălcat dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene.

Bărbatul a venit în Germania în 1998, fiind urmat de soţie în 2001. Nu au primit statut de azilanţi, dar beneficiază de protecţie, pentru că revenirea în Siria ar fi periculoasă.

Autorităţile germane cred că extracomunitarii din această categorie – numiţi „refugiaţi toleraţi” – trebuie să stea în zone specifice.

Judecătorii CEJ au stabilit că autorităţile statelor membre UE pot stabili locuri specifice de reşedinţă pentru refugiaţi, mai ales dacă aceştia nu sunt încă integraţi în societatea-gazdă.

Însă CEJ a precizat că aceşti refugiaţi trebuie să aibă acces la indemnizaţii sociale în mod egal cu alţi cetăţeni non-UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.