Noi, viniturile, avem voie?

2645

Provincialilor, indiferent în ce zonă geografică trăiesc, nu le plac defel bucureştenii. Nu-i suportă, dar nu le este prea limpede de ce. Pen’ că, pur și simplu, sunt din Bucureşti! Iar acolo trăieşte, hopa!, Mitică. Neseriosul, palavragiul, ţepuitorul. Ăla pe care l-a transformat Caragiale în personaj. Iar dacă nenea Iancu l-a caricaturizat de i-au mers fulgii, caricatură a rămas până azi.

Nici bănăţenii n-au o mare dragoste pentru conaţionalii din capitală. După ce şi-au rezolvat „conflictele” cu oltenii şi moldovenii veniţi în Banat să dea… lovitura (să le ia funcțiile, locurile de parcare, trandafirii din parcuri și tot ce se poate lua), bănăţenii au alte ţinte, aflate la aproape 600 de kilometri distanţă, spre sud.

Bucureştenii ne iau banii din taxe, ne fură la fotbal, sunt birocraţi, ne pun pe drumuri pentru fel de fel de hârtii, ştampile, semnături, aşteaptă „atenţii”, sunt nesimţiţi şi agresivi. Au toate bubele posibile! Cu toate astea, nu puţini dintre bănăţeni visează să meargă la Bucureşti. Fie cu o funcţie printr-un minister, o agenţie sau o firmă (multi)naţională, fie să îşi lăţească afacerea acolo. Sau să-şi mute definitiv statul major, căci acolo „se învârt” lucrurile snăgoase din această ţară, de la bani şi politică, până la… distracţie.

Şi-atunci de unde aversiunea faţă de locuitorii capitalei? E bucureşteanul de rând vinovat pentru centralismul excesiv, pentru birocraţie, pentru… secetă şi tornade, pentru deciziile halucinante, deseori, care se iau la Palatul Victoria, la Palatul Cotroceni ori la Casa Poporului? Şi el, săracu, are parte de aceste „bucurii”. Iar peste toate astea are, ca „bonus”, un trafic de coșmar, care îl ține pe străzi ori trotuare și câteva ceasuri pe zi, uneori. Mie mi se rupe inima, zău!

Nu ştiu dacă „viniturile” (între noi fie vorba, doar 30% dintre timişoreni sunt nealteraţi la… gena bănăţeană) ca mine au dreptul să deschidă pliscul, dar vin şi zic: hai, bre, să facem pace între noi!

8 COMENTARII

 1. Chiar așa. Nu cunosc bănățeni dornici să meargă la București. De alte orașe din România nici nu mai pomenesc. În alte țări , din păcate da.
  Bănățenii adevărați nu se țin cu nasul pe sus, spre deosebire de alții, dar aici s-a conturat o cultură și un mod de viață diferit, care nu este respectat. Din păcate, deoarece atât cei care vin aici și cei care locuiesc in alte regiuni aveau de câștigat.

 2. Măi, Romario de la Statistik, de unde ai scos-s cu nealterații de 30 %? Ai făcut vreun studiu prin bălțile Severinului și le-ai numărat solzii celor care au trecut pe acolo de la Apollodor încoace? Sau ai studiat molecular de-a lungul vremii apele Begheiului?…

 3. Sunteti usor malitiosi, ca sa nu zic altceva… habarnisti, de exemplu! Eu am lucrat o vreme la Bucuresti si nu mica mi-a fost mirarea sa dau peste mai multi banateni decat ma asteptam! Sefutz in politie, prin fostul Connex, oameni de presa, etc… Si mai mare mi-a fost surpriza sa dau peste oameni cu cate un parinte sau bunic de pe la Lugoj, Faget, Caransebes… Asa ca…ogoiti-va! Are omul dreptatea lui.

 4. Nu avem conatiomali in capitala, decat in foarte mica masura.
  Acolo mai toti sunt rusi, greci, turci, tatari, evrei etc.

  Asta daca vreti adevarul.

 5. FACETI „`DIFERENTA„`CATI „`BANATANI SANT STABILITI „IN BUCURESTI ????SI „`INVERS„SI CATE LUCRURI BUNE PT BANAT „ AU FACUT EI SAU CEI VENITI IN BANAT„`????

LĂSAȚI UN MESAJ