Nici în sezonul rece, activitatea jandarmilor nu are pic de odihnă-video

158

Odată cu apropierea finalului de an, așa ca tot gospodarul ce se găsește în pragul iernii, jandarmii timișeni au încheiat cu bine reparațiile cazarmei lor. Dacă furtuna din septembrie ce a zdruncinat multe clădiri în oraș a lăsat urme grele și la unitatea militară din strada Barițiu, acestea sunt deja de domeniul trecutului. Ultimele rămașițe de moloz și de vechi table sau scânduri rupte au fost încărcate în mașini pentru a fi reciclate.

Nu au avut parte de bani foarte mulți pentru reparații foarte temeinice așa cum ar merita vechile clădiri, dar tot ce a fost distrus de natură a fost înlocuit și reparat. Sigur că ar mai fi loc și de o reabilitare temeinică pentru a arăta totul nou, dar poate cu alt prilej.
Cu ocazia acestor primeniri, colonelul Nicolae Slev a ținut să explice ce s-a mai întâmplat în ultima perioadă.

De la 1 noiembrie, jandarmii inspectoratului județean au executat o mulțime de misiuni care mai de care diferite de precendentele. Așa că nu se poate vorbi deloc de o monotonie a muncii lor. Au predominat cele de asigurarea ordinii la manifestările cu public numeros. În județ, dar mai ales în Timișoara, au fost numeroase manifestații de protest.

De la începutul lui noiembrie până acum au fost un număr de 15 astfel de mitinguri de protest. Au fost alocate efective totale de 600 de jandarmi. Tot în perioada scursă au fost 59 de manifestări cultural artistice unde a participat un efectiv de 250 de jandarmi.
Lista poate continua cu manifestările religioase unde, în ciuda aparențelor, și aici trebuie asigurată o anumită ordine. Acestea au fost 14, la care au participat 120 de jandarmi.
Au mai fost și următoarele:
– 46 manifestări sportive cu 200 de jandarmi
– 7 vizite oficiale la nivel de demnitari ai statului ce beneficiază de protecție. A fost de mai multe ori primul ministru în județ, diverși suspuși de divese nivele inclusiv ambasadorul Statelor Unite ce a fost prezent mai multe zile la noi în oraș și județ.

Până și o acțiune promoțională a avut loc cu participarea a 6 jandarmi. La nici una din aceste manifestări nu au avut loc incidente grave. Totul s-a desfășurat în ordine. Colonelul Slev ține să mulțumească în mod deosebit tuturor participanților la evenimente pentru spiritul civic și modul corect de a interacționa în public. Toate au fost autorizate favorabil de Primăria Municipiului și organizatorii au venit de fiecare dată la sediul Jandarmeriei unde au fost instruiți cu privire la atribuțiile lor și la modul de manifestare în spațiul public. Este unul din motivele pentru care nu s-au întmplat fapte negative. Pe teren există și echipe specializate de dialog ce aduc la cunoștință obligațiile și posibilele consecințe ale încălcării legii. Sunt ofițeri ce caută să detensioneze stările „incinse” de pe teren prin prezentarea răspunderilor ambelor părți angrenate într-un eveniment de tip protest de stradă. Se dorește ca și pe viitor să se respecte legea și totul să decurgă după norme de conviețuire socială.

Dar, așa cum nu se poate altfel, s-au aplicat și o serie de sancțiuni contravenționale. Acesatea au fost 104 sancțiuni cu o valoare totală de 28 300 lei din care 37 au fost avertismente scrise. Au fost constatate de jandarmi 11 infracțiuni cu nouă autori. Iar în cooperare cu alte organisme de ordine din MAI au fost constatate 9 infracțiuni cu 11 autori. Cele mai uzuale sunt infracțiuni stradale.

În toată perioada sărbătorilor de iarnă se vor asigura masurile de ordine și siguranță publică la toate manifestările ce se desfășoară în cele două mari municipii din județ, indiferent de factură, fie spectacole, comemorări ori mitinguri sau chiar adunări religioase.
Potrivit legii, sunt interzise două manifeastări, indiferent de carcater, în același perimetru și timp. Din acest motiv, mitingurile de protest ce sunt anunțate până la finalul lui ianuarie se vor ține cu preponderență în Piața Libertății, Piața Operei fiind ocupată cu Târgul de Crăciun și cu spectacole.

LĂSAȚI UN MESAJ