15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Muzicianul care a infectat cu Covid-19 peste 90 la sută dintre colegii săi de cor! Avertismentul medicului timișorean Emilian Popovici despre ce ar putea urma după ridicarea restricțiilor

Medicul Emilian Popovici a dat exemplul unui studiu realizat la Washington pentru a arăta cât de contagios este noul coronavirus. „Ştiu că sunt mulţi care doresc tot felul de manifestări sau reuniuni mai mari sau mai mici, indiferent sub ce formă, de la nunţi până la petreceri. Să mai aştepte”.

Cercetătorii de la Center for Disease Control and Prevention (CDC) de la Atlanta au făcut public un studiu care arată cât de contagios este coronavirusul SARS Cov-2.

Este vorba de cazul unui cor de 122 de persoane de la Washington, din rândul căruia numeroşi muzicieni s-au infectat şi s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Totul a plecat de la un artist infectat cu coronavirus, care nu avea simptome şi a transmis boala la colegii săi. În 3 şi 10 martie, au participat la probe 78, respectiv, 61 de muzicieni. În prima fază, 28 dintre artişti au suferit de pneumonie.

Zilele următoare, s-a descoperit că 53 de persoane au fost infectate. 33 dintre ei au avut simptome ale răcelii, trei au fost internaţi în stare gravă, doi au decedat.

Cercetării au descoperit că proba la care a participat corul a durat două ore şi jumătate, iar membrii corului au stat foarte aproape unii de ceilalţi.

Împreună au aranjat scaunele înainte şi după probă, iar apoi au mâncat fructe şi produse de panificaţie.    Vocalizele puternice şi cântatul în grup a făcut ca virusul să se răspândească cu rapiditate.

Se poate trage concluzia că noul coronavirus are o putere uriaşă de răspândire în anumite condiţii, iar măsurile de siguranţă, reducerea contactelor şi distanţarea nu au fost luate degeaba, spune medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

“Ştiu că sunt mulţi care doresc tot felul de manifestări. Mulţi doresc să participe la reuniuni mai mari sau mai mici, indiferent sub ce formă, de la nunţi până la petreceri. Să mai aştepte. Acum două zile s-a anunţat de la Washington acest studiu. La un eveniment coral, a fost un singur infectat asimptomatic, nu ştia că e bolnav, a infectat în două ore şi jumătate de cântat împreună 85 la sută dintre membrii corului resectiv. Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă la un eveniment din acesta, de exemplu la o nuntă, există unul sau doi asemenea asimptomatici. Vedeţi cât de rapid se transmite infecţia şi cât de eficient e virusul acesta în transmitere”, a spus Emilian Popovici, pentru Adevărul.

Începând din 15 mai, România a ieşit din starea de urgenţă şi a intrat într-o nouă fază, starea de alertă pentru 30 de zile. Deşi au fost luate anumite măsuri de relaxare, rămân încă multe restricţii, unele dintre ele fiind însă noi, pentru că epidemia de coronavirus nu a dispărut. Emilian Popovici susţine că nu sunt prea multe motive ca lumea să relaxeze.

Epidemia continuă. Eu sper ca majoritatea populaţiei să ia în serios măsurile pentru starea de alertă.

Eu o să-mi iau şi măsuri suplimentare pentru că nu doresc să mă infectez. Ştiu care este evoluţia bolii, dar ştiu ce a spus Peter Piot, directorul de la School of Hygiene & Tropical Medicinedin Londra.

A spus că s-a luptat o viaţă întreagă cu virusurile, este unul dintre descoperitorii teribilului virus Ebola şi aproape a ajuns să fie doborât de Covid-19, pentru că s-a infectat. Dacă un om cu experienţa lui spune aşa ceva, că este o infecţie redutabilă, orice om raţional caută să facă tot ce este posibil să nu se infecteze”, a spus Popovici.   Conform medicului de la Centrul Regional de Sănătate Publica Timisoara (CRSPT), există patru locuri care generează 90 la sută din infecţii: locul de muncă, transportul public, adunările publice şi restaurantele.

“Adunările publice nu sunt deocamdată acceptate, decât în anumite condiţii. Putem să mergem pe jos în loc să luăm transportul public. Oamenii trebuie să muncească să câştige bani cu care să se întreţină, dar şi acolo se pot lua o serie de măsuri. Dacă sunt spaţii mai mari se pot monta panouri de protecţie. Să avem totuşi în minte cele patru locuri care generează 90 la sută din infecţii şi să se gândească în special persoanele care sunt la risc. Pe lângă asta, ceea ce repetăm de două luni de zile, purtatul măştii, pentru că ne protejăm unii pe alţii. Între noi sunt şi infectaţi asimptomatici, sunt infectaţi care elimină virusul, transmit boala, dar care nu ştiu că sunt bolnavi pentru că nu au simptomele bolii. Dacă purtăm toţi masca, cu siguranţă poartă şi ei, iar masca lor ne protejează şi pe noi. Aceasta este raţiunea pentru care toţi trebuie să poarte mască de protecţie. Să nu uităm igiena mâinilor, la fel de importantă. Important e să conştientizăm că ceea ce facem acuma, facem pentru noi”, a mai afirmat Emilian Popovici.

De vineri, purtarea măştii este obligatorie în spaţii închise. Este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să se asigure măsuri de protecţie, inclusiv program decalat. Terasele şi restaurantele rămân închise, mall-urile de peste 15.000 de metri pătraţi rămân închise, cu excepţia magazinelor care au funcţionat şi pe perioada stării de urgenţă.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :