Multe procese de corupție vor fi reluate de la zero. Ce nume grele sunt beneficiare ale deciziei Curții Constituționale privind completurile de 3

79

​Multe procese de corupție care au fost judecate de completuri de 3 de la instanța supremă și care nu au decizii definitive vor fi reluate de la zero, iar printre beneficiari se vor număra Darius Vâlcov, Alina Bica, Elena Udrea, Dan Șova, Vlad și Mircea Cosma, a explicat pentru HotNews.ro avocatul Toni Neacșu.

El spune însă că pentru condamnați cu decizii definitive, precum Liviu Dragnea, nu mai există nicio cale directă de atac, „singura soluție” fiind CEDO, care implică însă o procedură de durată.

Beneficiarii deciziei CCR

Darius Vâlcov

Vâlcov, artizanul programului de guvernare al PSD și până de curând consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare de un complet de 3 de la instanța supremă. Dosarul său este acum în apel la un complet de 5 judecători de la ICCJ, iar următorul termen de judecată este 17 septembrie. Darius Vâlcov a fost condamnat în 8 februarie 2018. El a fost trimis în judecată în 2015, de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Elena Udrea și Alina Bica

Fostul ministru Elena Udrea – fugară în Costa Rica, unde susţine că a primit statut de refugiat – a fost condamnată definitv la șase ani de închisoare în dosarul ″Gala Bute″. În acest dosar au fost condamnați și Rudel Obreja (5 ani de închisoare cu executare), Tudor Breazu (trei ani de închisoare cu executare), Ştefan Lungu (un an şi şase luni de închisoare cu suspendare), Gheorghe Nastasia (patru ani cu suspendare), Ana Maria Topoliceanu (trei ani cu suspendare) şi Dragoş Marius Botoroagă (doi ani şi şase luni cu suspendare). După decizia Curții Constituționale privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, Udrea, dar și ceilalți inculpați au depus contestaţii în anulare. Completul de 5 judecători de la Înalta Curte, care judecă dosarul Gala Bute, a decis recent să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebări legate de deciziile Curţii Constituţionale.

Constantin Niță și Dan Șova

În aceeași situație sunt și Constantin Niță și Dan Șova, cărora le-au fost anulate condamnările după decizia CCR din noiembrie 2018 privind completurile de 5.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat definitiv, în iunie 2018, de instanţa supremă la patru ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Judecătorii au desființat în totalitate decizia penală contestată şi au anulat toate formele de executare dispuse în baza sentinţei, astfel că procesul se rejudecă.

Dan Șova a fost condamnat în 20 iunie 2018 la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de plătit şi 100.000 euro. După decizia CCR, instanţa supremă a admis contestaţia în anulare depusă de fostul parlamentar PSD şi a dispus desființarea deciziei definitive de condamnare și rejudecarea dosarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.