Moldova nu poate exista decât în Uniunea Europeană, alături de România

135

Timișoara, și de acestă dată, la fel ca în multe alte prilejuri similare, a fost pe primul loc. Aici, la noi în Cetate, a fost pentru prima dată lansată cartea „Blocați în labirint! (Editura Timpul, 2017), semnată de George Simion. Luni seara, la deja reputatul loc de întâmplări culturale, librăria Două Bufnițe și-au dat întâlnire autorul cu cititorii săi. Despre George Simion este bine de știut că este președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Și din acestă calitate poate avea o privire circulară asupra fenomenelor legate de statul de dincolo de Prut. Din Banatul aflat la celălalt capăt de românitate se pot vedea aceste aspecte mult mai detașat. E ca acei pași făcuți în spate pentru a cuprinde un ansamblu.

Lucrarea este rodul muncii unui om implicat și fervent susținător real al cauzei basarabenilor. În opinia autorului, singura cale a cetățenilor din Republica Moldova de a fi parte a Uniunii Europene este Unirea Republicii Moldova cu România. Ideea nu este nici nouă nici prea bine văzută de unii închistați în dogme. Dar la cei cu viziune în viitor pare să fie singura viabilă. Volumul lui Simion explică într-un limbaj accesibil, dar nicidecum simplist, situația reală în Republica Moldova pentru cei care într-adevăr doresc să o înțeleagă. Dar trebuie făcut un efort de înțelegere. Limbajul este simplu și accesibil oricui, chiar fără pregătire de istoric sau politolog. Este unul din motivele pentru care pare atât de veridică descrierea vieții moldovenești.

„Blocați în labirint” este o schiță, deloc simplistă, a vieții Republicii Moldova, de la recenta fondare a statalității independente și până în actualitate. Cartea scoate în față cele mai importante mituri fondatoare pentru statul dintre Prut și Nistru și prezintă motivele pentru care acesta este, din păcate, ultimul stat din Europa.

„Timișoara a fost primul oraș liber al României în 1989. Am ales să lansez cartea ‘Blocați în labirint’ în acest oraș tocmai pentru că aici se simte cel mai bine setea de adevăr istoric. Îi invit pe timișoreni să afle adevărul despre Republica Moldova”, face o mărturisire George Simion.

În carte apar actanți importanți ce vremelnic sunt puternici peste Prut. Toți vor să inoculeze gândul că Moldova s-ar putea descurca de una singură, ca stat independent, ca o Elveție sau ca un Singapore. Dar povestea este desigur doar un basm. Situația geopolitică dar și economică este mult mai puțin favorabilă. Autorul navighează împotriva curentului general și a multor alți analiști și susține cu argumente din mai multe domenii că este o utopie. Moldova nu va putea exista singură. Doar apartenența la Uniunea Europeană ar putea fi un garant.

Din nefericire o carte atât de importantă nu a avut parte de un public mai numeros, cum ar fi fost de așteptat.

Apariția editorială „Blocați în labirint” a fost lansată în mai multe orașe din Europa, în cadrul unui turneu de promovare în rândul românilor din diaspora: Bruxelles, Barcelona, Roma și Goteborg.

LĂSAȚI UN MESAJ