Moartea lui John Jihadistul, confirmată şi de Statul Islamic

146

Revista de propagandă Dabiq a Statului Islamic (SI) a publicat marţi un necrolog în care îi aduce un omagiu lui „John jihadistul”, un membru al grupării extremiste care a devenit notoriu prin înregistrări video ale execuţiilor unor ostatici, potrivit SITE.

John Jihadistul a fost identificat drept Mohammed Emwazi, un cetăţean britanic de origine arabă. Armata americană anunţa în noiembrie că era „destul de sigură” că l-a ucis într-un atac cu avioane fără pilot.

Emwazi este prezentat de revista Dabiq a Statului Islamic sub numele său de împrumut „Abu Muharib al-Muhajir”.

„Joi, 29 Muharram 1437 (12 noiembrie 2015), Abu Muharib a atins shahadah (martiriul) pentru cauza lui Allah, pe care l-a căutat atât de mult timp, pe când maşina în care se afla a fost ţintită într-un atac aerian de o dronă (avion fără pilot) în oraşul Rakka, care a distrus maşina şi l-a ucis pe loc”, scrie Dabiq.

Emwazi a devenit imaginea publică a Statului Islamic şi un simbol al brutalităţii grupării, după ce a apărut în înregistrări video ale uciderii jurnaliştilor americani Steven Sotloff şi James Foley, lucrătorului umanitar american Abdul-Rahman Kassig, lucrătorilor umanitari britanici David Haines şi Alan Henning, jurnalistului japonez Kenji Goto şi altor ostatici.

După ce a apărut în aceste înregistrări video, îmbrăcat în negru şi purtând o cagulă neagră pe cap, el a devenit unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume.

Născut în Kuwait în 1988, Emwazi a fost adus în Marea Britanie de către familia sa pe când avea vârsta de şase ani şi a absolvit în domeniul programării informatice la Londra.

Tirul americano-britanic de rachetă în care a fost ucis ar fi fost pregătit luni de zile şi a avut loc în noiembrie, când două avioane fără pilot, unul american de tip Reaper MQ-9 şi unul britanic de MQ-9, au fost trimise la Rakka, potrivit unor oficiali americani.

LĂSAȚI UN MESAJ