Mizeria din centru este mai de lux decât cea de la periferie?

383

După cum încearcă să ne sperie cei ce prezintă harta cu nori și soare pe la diverse televiziuni, valurile de căldură se vor succeda încă multă vreme de acum până toamna târziu. Unde se poate refugia timișoreanul simplu din fața caniculei? În fața unei halbe de bere aburinde, la stranduri sau în parcuri. Berea nu prea e rece decât arareori, ștrandurile ba nu au apă ba se dărâmă ori se vor deschide mai la toamnă. Parcurile ar fi ultima soluție. Dar și asta destul de anemică. Parcul Central, sau Anton Scudier, de câteva luni este îngrădit ca un lagăr de concentrare sub pretextul că se „lucrează” la reamenajare. De parcă nu se putea amenaja serios câte o bucată. De fapt, gardul are rolul mult mai prozaic de a reține muncitorii în interiorul ”țarcului” pentru a nu pleca să-și caute dor de muncă în alte părți.

mizerie parc catedrala (12)

În apropiere se află Parcul Catedralei. Nu este prea mare… dar nici prea îngrijit. Singurul lucru pe care-l mai oferă cu generozitate este umbra deasă. Că e de la natură. Despre curățenie, nimic de bine. Ultima mătură fost văzută pe acolo cu foarte multă vreme în urmă. În trecere, că doar nu vă închipuiți că a folosit-o cineva. Aleile sunt pline de frunze căzute, dar asta nu e grav, că e de la natură. Sub fiecare pom mai mare e plin de deșeurile produse de ciorile din parc și de pene căzute. În jurul coșurilor de gunoi stau mormane de pahare de carton sau de flacoane de polietilenă (pet-uri). Unora le este greu să le arunce în coșuri. Este mai simplu pe lângă.

mizerie parc catedrala (1)

Sunt și câteva toalete numite în mod abuziv ecologice. Nimeni nu poate lămuri misterul acestui nume caraghios. Ce poate fi ecologic să-ți faci nevoile stringente într-o cabină de plastic ce pute a hoit? Uneori, e drept, sunt golite, dar tare rar. Mult hulitele „toalete din fundul grădinii” de la satele fără canalizare sunt mult mai ecologice și curate decât aceste lăzi ciudate. Și nici nu e duhoarea atât de agresivă. O baterie de două astfel de toalete a fost amplasată exact lângă o bancă. Am vrea să vedem pe unul din șefii acestor lucrători să vină să petreacă o jumătate de oră „agreabilă” chiar lângă closete, în plină vară. Oricum nu se poate sta pe bancă din cauza găinațului de cioară așezat în straturi.

mizerie parc catedrala (13)

Cu ceva vreme în urmă au fost încercări de a alunga păsările din parc cu diverse metode. Dar ultrasunetele se pare că nu deranjează zburătoarele. Poate sunt surde toate? Sau au cuibul prea sus? Dar de măturat și de folosit un furtun cu apă pentru a spăla bancile și, de ce nu, chiar și aleile, nu ar trebui să fie atât de complicat. Băncile nu se află la mare înălțime, abia au jumate de metru mai mult decât nivelul solului. Mai supărător este faptul că în unele parcuri se mai face câte o tentativă de curățenie, deci se poate. Doar în plin centru nu se poate!

Dacă au câteva minute libere, edilii municipiului sunt invitați să petreacă pauza de masă în mijlocul naturii, în parcul din spatele Catedralei. Banca de lângă closete e liberă.

mizerie parc catedrala (13) mizerie parc catedrala (12) mizerie parc catedrala (11) mizerie parc catedrala (10) mizerie parc catedrala (9) mizerie parc catedrala (8) mizerie parc catedrala (7) mizerie parc catedrala (6) mizerie parc catedrala (5) mizerie parc catedrala (4) mizerie parc catedrala (3) mizerie parc catedrala (2) mizerie parc catedrala (1)

LĂSAȚI UN MESAJ