Ministrul Toader, către CSM: „Sunt magistraţi care au în sertar certificat de la colaborator de la CNSAS?” Care e situația în Banat?

262

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să spună dacă sunt magistraţi care au „acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS”.

„CSM are probleme reale de rezolvat. Sunt magistrați care au acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS? Eu aștept să ne spună CSM, el se ocupă de mapa profesională a magistraților, nu ministrul. CSM ar trebui să-şi pună următoatea întrebare: în România anului 2017 oare e normal ca un magistrat să se pensioneze şi după două luni de zile să vină să se angajeze pe baza votului secret al membrilor CSM şi să cumuleze pensia şi salariul care au un anumit nivel, corespunzător statului. Veţi spune că permite legea, dar legea spune că locul ăla trebuie scos la concurs să vină un tânăr să lucreze 20-25 de ani de ani în puterea judecătorească. Cel care se pensionează şi vine să se angajeze ştia acum trei luni că este în putere şi poate să rămână magistrat mai departe”, a declarat Tudorel Toader.

Referitor la solicitarea CSM de a avea un reprezentant care să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justiţiei a precizat că este de acord cu propunerea însă ar trebui ca hotărârea de guvern să fie modificată.

În Banat un asemenea caz ar putea fi cel denumit „Adriana Şerban”. Este vorba despre un judecător de la Tribunalul Caraş-Severin, ajuns ulterior secretat de stat chiar în Ministerul Justiţiei, Corina Teodora Ionescu (născută Polifronie) care a primit de la CNSAS rezoluţie de necolaborator al Securităţii Comuniste deşi tot CNSAS recunoştea că în 1987 aceasta a primit numele conspirativ Adriana Şerban şi că există un raport al unui ofiţer de Securitate în care se consemnează că va fi „folosită în rândul elevilor de la Liceul Pedagogic din Deva, cu numele conspirativ”. Cu toate acestea CNSAS a apreciat că, negăsind nici măcar un document semnat de Adriana Şerban sau Corina Teodora Polifronie, nu poate decide că aceasta ar fi colaborat cu fost Securitate.

Pensionată, judecătoarea a cerut cu câteva luni în urmă CSM să fie reîncadrată la Tribunalul Caraş-Severin ca judecător, însă solicitarea nu a fost admisă de CSM. Soţul Corinei Ionescu a fost administrator public al Municipiului Reşiţa.

CSM a transmis, cu ceva ani in urma, o listă cu magistraţii dovediţi ca au colaborat cu Securitatea.

Pe ea apar judecătorul Ioan Cozilec de la Lugoj, procurorul Teodor Iordache de la Reşiţa şi procurorul Ioan Haiduc de la Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.