Ministerul Educației dezminte: profesorii sunt testați anual din punct de vedere medical și psihologic

156

Ministerul Educației Naționale (MEN) a precizat, miercuri, că personalul din unitățile de învățământ este evaluat anual din punct de vedere psihologic. Explicațiile vin în contextul cazului de la Timișoara, unde o educatoare și-a ucis fiica, marți seara, tăindu-i venele.

„Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de MEN.

Potrivit sursei citate, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ.

De asemenea, spun reprezentanții MEN, specialiștii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.

„La indicația medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor. În același timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede următoarele: Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei”, se mai arată în comunicatul MEN.

Totodată, spun reprezentanții Ministerului Educației, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

„Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului”, se mai arată în comunicatul de la Educație.

Oana Neţ, o educatoare de 38 de ani din Timişoara, i-a tăiat venele, marți noapte, fiicei sale de patru ani la ambele mâini şi apoi a înecat-o în cadă.

Educatoarea a fost supusă unui consult psihiatric la Spitalul Judeţean Timişoara, miercuri. Femeia a fost internată imediat după ce a comis crima, pentru că a consumat erbicid în încercarea de a se sinucide.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Timişoara, în urma unui consult psihiatric, medicii au stabilit că femeia are nevoie de tratament de specialitate, astfel că a fost transferată pe Secţia de Psihiatrie, dar şi că poate fi audiată de procurori. Ulterior, educatoarea a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, iar la finalul audierilor, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de omor comis al unui membru al familiei.

“Femeia a fost audiată de procurori şi s-a luat decizia reţinerii pe o durată de 24 de ore, fiind introdusă în arestul IPJ Timiş. Cel mai probabil mâine (n.r. joi) va fi prezentată cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Timiş. Cu siguranţă se va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Diana Gîtan.

LĂSAȚI UN MESAJ