Militarii bănățeni au sărbătorit primii o sută de ani-VIDEO

621

Azi de dimineață, Piața Libertății și-a reluat o mai veche menire a sa, pentru care a fost concepută. Cu peste un secol în urmă se numea „Piața de Paradă”. Aici se adunau militarii vremurilor apuse pentru defilări și activități specifice armelor.

Sărbătoarea de azi a fost prilejuită de aniversarea Brigăzii „18 Infanterie Banat“, continuatoarea tradițiilor militare ale Diviziei 18 Infanterie. A sărbătorit 100 de ani de la înființare.

Bogatele tradiții de luptă ale unității, făurite de-a lungul timpului, au avut astăzi rezonanță istorică, reverberând puternic în inimile tuturor participanților la activitate.

În virturea acestor tradiții, Brigada 18 Infanterie „Banat“, a organizat o serie de manifestări dedicate acestui eveniment, la care au participat șeful Statului Major General, general-locotenentul Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina“ general-maiorul Ioan Manci, veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanții administrației publice județene și locale, precum și membrii comunității locale.

Momentul culminat al ceremoniei a fost adus de general-locotenentul Adrian Tonea în faţa trupelor aliniate. Dânsul a fixat pe drapelul de luptă al unității Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari. Decorația a fost acordată de președintele României, domnul Klaus Iohannis, Brigăzii 18 Infanterie Banat în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice.

În seria de manifestări oficiale a avut loc şi un scurt moment religios oficiat de însuşi Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan. În scurtul dar emoţionantul cuvânt de felicitare a militarilor, mitropolitul a făcut o mărturisire publică. În urma cu mai mulţi ani era şi dânsul unul din militarii ce strângeau arma la piept chiar în cadrul acestei unităţi de elită a țării.

Comandantul Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, colonelul Cristian Dinulică, împreună cu distinșii invitați, printre care și veteranul general-locotenent Constantin Didulescu, fost comandant al Diviziei 18 Infanterie au dezvelit la sfârșitul ceremoniei placa comemorativă dedicată sărbătoririi a „100 de ani de istorie în slujba țării“.

Sărbătoarea a atras la final mulţimea de copii aflaţi în piaţă ce au asistat la defilarea detașamentelor de onoare ale Brigăzii 18 Infanterie și exercițiul de mânuire de arme, executat de militarii Batalionului 32 Infanterie „Mircea“.

La final, toţi curioşii au cerut explicaţii de la militarii de la standurile cu armament expus la vedere şi „pipăire”. Încântarea maximă a fost a micuţilor şi a veteranilor, dar din motive diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ