Medicii rezidenți, dar și doctorii profesioniști au ocazia să participe la ”Cursul Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie Terapie Intensivă și Medicină de Urgență”, la Timișoara – VIDEO

438

În perioada 22-24 septembrie, are loc la Timișoara a-14-a ediție a Cursului Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie Terapie Intensivă și Medicină de Urgență. Manifestarea științifică este organizată de Asociația Pentru Anestezie Terapie Intensivă ”Aurel Mogoșanu” Timișoara, în colaborare cu Scocietatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România.

Datorită nivelului ștințific deosebit și prestigiului internațional al acestui eveniment, European Society for Computing in Anesthesiology and Intensive Care -ESCTAIC, a solicitat ca lucrările celui de al 26- lea Congres European ESCTAIC să se desfășoare împreună cu acest eveniment, în aceeași locație și aceeași perioadă.

În cadrul cursului participă peste 1.350 de medici și asistenți medicali, care vor învăța de la persoane specializate. Cursurile vor fi susținute de peste 100 de speakeri, dintre care 70 sunt medici de specialitate din străinătate.

Deschiderea oficială, din 22 septembrie, a exprimat spiritul multicultural, cosmopolit și civic al Timișoarei, datorită faptului că Timișoara a fost aleasă ca viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021. Simona Neuman, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, a deschis festivitatea.

„Organizația a fost înființată în anul 2011. Timp de 5 ani, echipa acestei organizații a muncit din greu la întocmirea dosarului de candidatură și la organizarea acestei competiții. A fost o competiție lungă, în care am mobilizat marea parte a comunității timișorene. Când spun titlul de Capitală Culturală Europeană, nu mă refer doar la un titlu cultural. Este un proiect care înseamnă, în esență, regândirea, revitalizarea orașului, având ca motor cultura”.

Manifestarea acestui curs arată de fapt aprecierea de care se bucură școala românească de Anestezie Terapie Intensivă, la nivel internațional. Anul acesta s-au acordat și trei diplome de excelență. Medicii cu performanțe deosebite au fost premiați cu medalii de aur. În cadrul Congresului Mondial de Anestezie care a avut loc la Hong Kong și care are loc o dată la patru ani, Romînia a dobândit o performanță deosebită. La ”Jocurile Olimpice ale Anesteziei”, de la Hong Kong, România a câștigat două premii I, din cele 17 secțiuni, la secțiunea Comunicări originale. Astfel s-a clasat pe locul II, fiind depășită doar de China.

”Acest curs este cea mai importantă manifestare științifică în domeniul anesteziei și terapiei intensive. Cursul implică și o secțiune de medicină de urgență, doarece aceste două specialități sunt extrem de înrudite. Este o manifestare de mare amploare, cu peste 1.400 de participanți, din nevoia de a standardiza și de a oferi ghiduri, recomandări foarte clare, colegilor care lucrează în acest domeniu. Totul în beneficiul pacienților critici, pentru a crește șansele lor de supraviețuire și pentru a oferi un act medical cu o siguranță crescută. Timp de trei zile, vor fi 4 sesiuni paralele, unde medicii specialiști, dar și cei rezidenți, vor participa la conferințe, unde se vor prezenta și se vor discuta cele mai recente noutăți în acest domeniu. În ceea ce privește situația domeniului medical din România, ne află într-un punct în care necesitățile tehnologice sunt tot mai bine acoperite. Acest lucru din păcate este doar o fațetă. Pe de altă parte vedem că obținem tehnologia, dar nu avem personal. Lipsurile din domeniul personalului se simt, deoarece personalul migrează fără să îl poți opri. Oamenii noștri pleacă pentru că sunt mult mai bine plătiți, chiar dacă aici deprind cunoștiințele clinice. România nu le poate oferi același lucru, aceleași salarii ca în străinătate”, susține Ovidiu Bedreag, medic primar ATI, la Spitalul Județean din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.