Medicii oncologi timișoreni, mesaj pentru femei: „Mergeți la control periodic”-VIDEO

1573

Statistici alarmante făcute publice, luni, la Timișoara. În România, una din cinci femei află că are cancer de sân atunci când boala este deja în stadiul II sau III.

În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. În contextul Zilei Internaționale a Femeii, luni a fost organizată o dezbatere la care au fost invitați să participe mai mulți specialiști cu experiență vastă în oncologie. Toți au avut un singur mesaj pentru femei: „mergeți la controale regulate, pentru că vă pot salva viața”.

Femeile care au un nivel educațional ridicat, mai ales din mediul urban, își fac mamografii și merg la controale ginecologice periodic. Am observat, în ultimii ani, o scădere a numărului femeilor care sunt diagnosticate de abia atunci când boala este în stadiu avansat. Din păcate, femeile din mediul rural vin la medic în stadii avansate ale cancerului la sân, când apare durerea„, a declarat Cristina Oprean, medic oncolog la Spitalul OncoHelp din Timișoara.

Medicul timișorean Daniela Sîrbu a atras atenția asupra faptului că am avea mai puține șanse de a dezvolta cancer de sân sau de col uterin dacă nu am fuma, nu am consuma alcool, am facem mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi și am mânca alimente sănătoase.

Este important ca medicii de familie să le amintească femeilor de aceste controale periodice. Trebuie să fim o echipă și să colaborăm între noi. Cancerul este o boală parșivă, nu dă semne la început, ci doar când boala este în stadiu avansat. De aceea, este important să trimitem pacienta la consult„, a precizat și medicul oncolog Roxana Scheușan.

Potrivit specialiștilor, efectuarea periodică a controalelor medicale și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventualele afecțiuni în stadii incipiente și astfel să aibă mai multe șanse la viață.

LĂSAȚI UN MESAJ