Medic, găsit vinovat de malpraxis. A provocat arsuri unui bebeluș

94

Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi este executat silit de la începutul acestui ani de familia unui băieţel al cărui penis a fost ars în timpul unei proceduri chirurgicale ce a avut loc în 2008.

Executarea silită a spitalului este făcută în baza unei sentinţe din noiembrie 2019, atunci când Curtea de Apel Iaşi a stabilit, definitiv, că uitatea sanitară şi medicul găsit vinovat de malpraxis, Bogdan Savu, trebuie să achite daune morale de 200.000 de euro şi materiale de 16.000 de euro. Pentru a nu avea dificultăţi materiale, reprezentanţii spitalului au căzut de comun acord cu executorul să plătească prejudiciul în şase rate. În paralel, unitatea sanitară a dat în judecată medicul pentru a-şi acoperi propria gaură financiară.

„Este o sumă importantă, mai ales pentru perioada aceasta. Orice ban este important, trebuie să avem grijă de banul public şi de acea ne-am îndreptat împotriva doctorului, pentru a ne recupera prejudiciu”, e precizat managerul spitalului ieşean, Corneliu Mihai. Avocaţii băieţelului care i-a fost victimă doctorului Savu au precizat că banii vor fi folosiţi pentru viitoare intervenţii chirurgicale. „Ştim că a început executarea silita împotriva spitalului, durata pe care o avem în vedere este de 6 luni. Din pacate, clientul va mai suporta două intervenţii pentru recuperarea totală”, ne-a precizat Siana Ştefancu, avocata victimei.

Istoricul cazului. Intervenţia eşuată a doctorului Savu a ajuns în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi abia în 2013, urmare a unei sesizări făcute de părinţii micuţului. În rechizitoriu se arată că Mihaela M. a mers cu copilul ei de 27 de săptămâni, în noiembrie 2008, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Femeia era îngrijorată că pruncul său avea o inflamaţie în zona penisului.

Explicaţiile doctorului. Copilul a fost diagnosticat cu fimoză congenitală, medicii ieşeni recomandând familiei o intervenţie chirurgicală ce urma să fie realizată prin electrocauterizare. În timpul intervenţiei, al cărei scop era practic circumcizia băieţelului, electrocauterul a provocat arsuri de gradul I şi II în partea dorsală a penisului bebeluşului. În baza expertizelor realizate în timpul anchetei, procurorii ieşeni au concluzionat: „Culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca Gimmi Alphatom 400, în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gradul I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia“, au precizat procurorii.
Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ