Măștile, obligatorii de la 15 mai. Vor exista sancțiuni pentru cei care nu le poartă

225

După 15 mai, când va interveni relaxarea după starea de urgență, masca va deveni un accesoriu obligatoriu. Va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate, de la mijloace de transport în comun până în magazine și la serviciu. Cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, după o perioadă în care oamenii se vor obișnui cu noua normalitate, a explicat, la Digi24, prim-ministrul Ludovic Orban.

El nu a detaliat despre ce fel de sancțiuni va fi vorba, dar a precizat, pe de altă parte, că pe piață vor fi suficiente măști, la prețuri rezonabile, iar persoanele vulnerabile le vor primi gratuit. Și elevii care vor merge la școală pentru pregătirea pentru BAC și Evaluarea Națională vor primi măști gratuit de la respectiva instituție de învățământ.

Ludovic Orban a mai spus că autorităţile au făcut demersuri pentru a se asigura că există suficiente măşti de protecţie pe piaţă şi nu se aşteaptă ca prețurile lor să fie exagerat de mari, astfel încât să fie nevoie de o intervenţie din partea autorităţilor.

Întrebat dacă cei care nu vor purta măști vor fi sancționați, premierul a răspuns că va exista cu siguranță o sancțiune, dar aceasta se va aplica după o anumită perioadă de obișnuire cu noua normă. „Cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii, să învețe să aibă măști la ei, de asemenea şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”, a spus Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ