Lovitură dură pentru flotanții din marile oraşe. Ce vor păți în curând

3787

Un proiect de lege depus la Senat de deputatul PNL, Aurel Boroianu, pune bețe în roate celor care vor să obținp viza de flotant. Dacă până acum, au existat cazuri în care foarte multe persoane aveau domiciliul a adresa unei sigure locuințe, odată cu acest proiect lucrurile se vor schimba. Noua lege urmărește stoparea ilegalităților după ce în mass-media au apărut foarte multe cazuri de luare în spațiu a mii de persoane, la o singură adresă, acest lucru sfidând logica elementară.

Potrivit Libertatea, proprietarii vor fi obligați să declare suprafața locuinței și numărul de persoane ce locuiește în respectiva locuință. Autoritățile pot refuza acordarea vizei în cazul în care la adresa respectivă locuiesc multe persoane.

Deputatul dorește modificarea Ordonanței 97/2005, privind evidența, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, astfel încât să se introducă o declarație scrisă a găzduitorului, care să cuprindă suprafața utilă a locuinței și numărul de persoane din locuință.

De asemenea, mențiunea privind stabilirea reședinței nu se acordă în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minimă utilă nu se încadrează în Legea locuinței 114/1996.

”Pentru că Ordonanța 97/2005 este permisivă, nimeni nu și-a pus întrebarea firească de altfel, cum ar putea locui sub același acoperiș, într-o casă obișnuită, cu două camere și o curte de câțiva metri pătrați, nu mai puțin de 1.583 de persoane. Astfel, legea a permis ca mii de persoane să obțină viză de flotant, pentru o singură locuință, cu aprobarea găzduitorului și a autorității”, spune deputatul PNL.

Robert Aurel Boroianu mai arată că în România, practica vizelor de flotant este veche de zeci de ani de zile.

”La acest obicei au apelat pe vremea lui Ceaușescu cei care se căsătoreau cu o persoană care avea nevoie de domiciliu în orașele mari, contra unor sume de bani. Avantajele obținerii unei vize de flotant sunt valabile și astăzi, dând posibilitatea de a se angaja într-un job mai bun sau de a accesa un credit. Afacerea s-a dezvoltat, în timp, astfel că prețurile obținute, astăzi, pentru o viză de flotant, să fie cuprinse între 80 și 150 de euro. Iar aceste sume sunt neimpozabile”, mai spune inițiatorul proiectului de lege.

Recent, un coleg al lui Boroianu, deputatul PNL Marilen Pirtea a criticat repartizarea copiilor în școli după adresa de domiciliu.

”Putem vorbi de o piață neagră a vizelor de flotant”, a transmis alesul liberal, rectorul Universității de Vest din Timișoara. El arăta că părinții aleargă prin tot orașul pentru că nu găsesc la școlile din apropiere condițiile pe care și le doresc, și că de aici se ajunge și la traficul infernal de fiecare zi.

sursă: bugetul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.