Locuințe, birouri, magazine și un hotel – cum se schimbă Abatorul Timișoarei

    193

    Se mai face un pas pentru transformarea Abatorului din Timișoara. Vechile clădiri, ce nu au valoare istorică, vor fi înlocuite cu locuințe, birouri, magazine și chiar un hotel. Acesta este planul unui investitor privat, care pune proiectul ”Reconversie zona industriala ABATOR –realizare Complex Comercial 2S+P+4E si Complex de birouri, hotelier si de locuinte de 2S+P+11E” în dezbatere publică.

    ”Pe terenul prezentat, beneficiarul dorește realizarea unui proiect imobiliar mixt – Locuire colectivă, comerț, servicii, hotel și birouri – care va cuprinde mai multe clădiri de birouri/hotel, clădiri rezidențiale, restaurarea clădirii monument istoric și crearea de spații verzi. Parcarea se va realiza preponderent în subsol”, aflăm din memoriiul arhitecților.

    Se propun locuințe colective în două clădiri cu curte interioară, pentru a crește nivelul de comunitate al vecinătăților nou-create. Acestea vor fi adaptate la cerințele unei locuințe în mediul urban central, având un nivel de calitate mediu. Acestea vor fi amplasate în spatele clădirilor monument ale fostului abator, înspre parcul Karlsruhe. Epopeea reabilitării abatorului este veche. În 2006 a venit prima propunere concretă, care a și fost aprobată de autorități. Investitorul s-a retras însă între timp.

    ”În 2006 se aproba un Plan Urbanistic Zonal pentru funcțiunea de comerț, birouri, hotel și locuințe. În baza PUZ-ului aprobat, investitorii obțin o autorizație de construire pentru un centru comercial de tip Mall. Investiția nu se mai realizează datorită crizei financiare din 2008, investitorul retrăgându-se în acel moment de pe piață”, se mai arată în memoriu.

    Acum, investiția ajunge în fața cetățenilor, care vor putea să aducă observații și se pit întâlni direct cu proiectantul, on-line. ”Întâlnirea cu proiectantul se va desfăşura prin platforma on-line ZOOM, în data de 19.08.2020, timp de o oră, de la 14.00 la 15.00, în cadrul căreia pot fi adresate întrebări proiectantului cu privire la documentaţia numită mai sus. Cetăţenii care doresc să participe la întâlnirea cu proiectantul, desfășurată prin platforma on-line ZOOM, vor anunţa intenţia de participare la aceasta, până cel târziu la ora 12,00 din ziua premergătoare datei de desfășurare a acesteia, prin e-mail la dezvoltareurbana@primariatm.ro – unde vor preciza: numele, număr de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitaţiei online, prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online”, anunță Primăria Timișoara.

    Clădirea Abatorului a fost construită între anii 1904-1905 după planurile arhitectului László Székely, pe un teren viran situat între cartierele Fabric și Elisabetin. Complexul a avut inițial 11 corpuri de clădiri, iar din punct de vedere arhitectural, cel mai important este corpul central, aflat la intrarea în abator. În incinta abatorului din Timișoara a funcționat fabrica orășenească de lapte, iar în anii ’30 a fost înființată o fabrică de conserve de carne, a cărei activitate a încetat ulterior.

    După anul 1990, activitatea abatorului din Timișoara s-a restrâns succesiv, iar în anul 1992 a fost oficial desființat. După numeroasele demolări care au avut loc, din complexul abatorului au supraviețuit turnul central, halele laterale, poarta și cele două statui reprezentând un taur și un personaj feminin, respectiv un taur și un personaj masculin.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.