Liliecii cu barbă s-au speriat de reprezentaţii Mediului şi au fugit din grota de la Şoimuş

314

Mai mulţi lilieci dintr-o specie foarte rară (liliacul cu barbă), şi-au găsit adăpostul într-un deal din apropierea Comunei Şoimuş de lângă Deva, unde pe vremuri, când se practica plutăritul pe Mureş, grota respectivă era folosită ca depozit de sare. Cu timpul, din pricina unor lucrări sau alunecări de pământ, grotei i s-a închis intrarea.

A fost redescoperită însă, odată cu începerea lucrărilor la autostrada A1. Mister sau nu, lucrările au fost încetinite, şi uneori chiar oprite din cauza liliecilor cu barbă care și-au făcut adăpost în grotă. Pentru a se convinge cum stau treburile, directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Adi Croitoru, s-a deplasat la faţa locului, iar după ce a dat deoparte pământul din gura grotei,  cu o lopată, a intrat personal înăuntru pentru a vedea cu proprii ochi dacă mamiferele îşi au sau nu habitatul în acel loc. Întâmplarea a făcut că peştera era cam goală, şi doar la ieşire a văzut un liliac.

Cei de la Muzeul de Istorie din Deva consideră peştera ca fiind una antropică şi reprezintă un obstacol în continuarea lucrărilor. Grota cercetată ieri de reprezentanții Ministerului Mediului se află în perimetrul Lotului IV din Autostrada Lugoj – Deva, între localităţile Ilia şi Şoimuş, cu o lungime de 22 de kilometri. Lucrările la acestă porţiune de drum sunt deja întârziate, ținând deja de aproape doi ani. Ele trebuiau să fie finalizate în luna mai a anului 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ