Liber la amenzi! Pentru ce fapte veți scoate din buzunar până la 10.000 de lei

249

Luni, 6 august, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care permite aplicarea unor amenzi usturătoare. De joi deja intră în vigoare, astfel că polițiștii și jandarmii pot aplica sancțiuni usturătoare celor care îi hărțuiesc pe alții.

Legislaţia din România nu atinge deocamdată expres subiectul hărţuirilor stradale (mai ales de ordin sexual) şi cu atât mai puţin nu întâlnim o sancţiune pe care poliţiştii să o poată aplica în astfel de cazuri. De fapt, hărţuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu e pedepsită decât penal, în condiţiile din Codul penal. Însă un act normativ recent publicat va veni să umple acest gol legislativ începând de joi.

Astfel, hărţuirea cuiva într-un loc public va putea fi amendată de poliţişti cu până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Legea a apărut azi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 679, scrie avocatnet.ro.

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”, se arată în legea publicată, unde se precizează apoi că astfel de fapte se vor considera contravenţii şi se vor sancţiona cu amenzi între 3.000 şi 10.000 de lei (dacă nu e vorba deja de o infracţiune).

Potrivit sursei citate, de sancţionarea acestor fapte se vor ocupa ofiţerii şi agenţii de poliţiei din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ci din cadrul Poliţiei de Frontieră, dar şi poliţiştii locali.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.