Dieceza romano catolică de Timișoara are, de azi, un nou episcop Foto-Video

440

Azi la Timișoara în ziua de mare sărbătoare a Schimbării la față a Domnului a avut loc un eveniment de mare însemnătate pentru credincioșii catolici din această Dieceză. La catedrala Sfântul Gheorghe sau cum mai este cunoscut lăcașul „Domul Romano-Catolic” din Piața Unirii, a avut loc solemnitatea în care a fost consacrat și instalat întru episcop cel ce deja a fost numit în acestă funcție cu câteva săptămâni în urmă, în luna mai, de însuși Suveranul Pontif Francisc. Este vorba de preotul Csaba József Pál. Liturghia a stârnit atât interes încât cei rămași afară în piață au putut urmări totul pe ecrane anume instalate acestui scop.

După o veche regulă păstrată de clerul romano-catolic un episcop când împlinește vârsta de 75 de ani se retrage în pensie. Episcop Martin Roos, a condus destinele diecezei timp de 19 ani plini de greutăți, dar și frumoase Împliniri. Azi a avut rolul de a fi celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne și Consacratorul principal. De fapt, este un fel de a fi predată mai departe funcția ce până acum a onorat-o.

Domul a fost arhiplin de preoți veniți mai de apropae sau de la mai mare distanță. O mulțime de invitați de onoare, de asemenea, au luat loc în băncile din catedrală.
La momentul solemn de Consacrare au fost invitați și Excelențele lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, Excelența Sa Msgr. Miguel Maury Buendía Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Dr. Balázs Bábel arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Dr. Đuro Hranić arhiepiscop de Djakovo-Osijek, Dr. Csaba Ternyák arhiepiscop de Eger.

Au mai participat, de asemenea, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe și aproximativ 200 de preoți din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România. La slujbă a participa și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan. Au mai luat parte și înalte personalități administrativ politice dintre care pot fi pomeniți Zsolt Semjén a vicepremier ungar, dar și secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Cei 40 de episcopi au pus mâna pe capul celui consacrat pentru a transmite direct și nemijlocit harul sfânt.

Monseniorul Csaba József Pál, de azi oficial episcop, s-a născut la data de 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. A urmat Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic tot din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981, de episcopul Jakab Antal.

Timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș. Din 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nițchidorf.

În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița, ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan.
A primit titlul de Canonicus Carolinus Senior, iar din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

La ceremonia de luni au fost invitați și Excelențele lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, Excelența Sa Msgr. Miguel Maury Buendía Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Dr. Balázs Bábel arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Dr. Đuro Hranić arhiepiscop de Djakovo-Osijek, Dr. Csaba Ternyák arhiepiscop de Eger, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe și aproximativ 200 de preoți din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România.

La ceremonie a luat parte, în calitate de invitat, și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.
Așa ca și înaintașul său ES Martin Roos a făcut-o cu două decenii în urmă, Excelența Sa József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, va celebra o primă Sfântă Liturghie pontificală în Bazilica Minor de la Maria Radna, maine în 7 august, cu începere de la ora 11:00.

LĂSAȚI UN MESAJ